Megbeszélés

2024.04.09. 12:23

Iohannis csütörtökön részt vesz a Három Tenger Kezdeményezés vilniusi értekezletén

Agerpres

Litvánia fővárosában, Vilniusban vesz részt csütörtökön Klaus Iohannis a Három tenger Kezdeményezés (HTK) értekezletén, amelyen az államok vezetői a térség bonyolult helyzetéhez való alkalmazkodás módozatairól fognak véleményt cserélni.
Az Államelnöki Hivatal keddi tájékoztatása szerint ezek kapcsán szó lesz a beruházások fellendítéséről és a stratégiai, illetve összekapcsolási projektek gyakorlatba ültetéséről a Kezdeményezés célkeresztjében levő három fő ágazatban: a szállítás, az energia és a digitalizáció területén.
Az értekezleten Klaus Iohannis a konkrét eredmények megvalósítását fogja sürgetni, főleg az észak-déli regionális stratégiai összekapcsolódás terén. Ugyanakkor rá fog mutatni a Kezdeményezés növekvő jelentőségére, tekintettel arra, hogy nő iránta a régió, de a világ országainak érdeklődése is - áll a közleményben.
Ugyanakkor a román államfő szót fog emelni az Ukrajnával és a Moldovai Köztársasággal való összekapcsolódás lehetőségéről, a bukaresti HTK-csúcson ugyanis mindkét ország társult tag státust kapott. Szorgalmazni fogja a régió ellenálló képességének megszilárdítását, amely a jelenlegi geopolitikai helyzetben 'életbevágóan szükséges'. Iohannis kiemeli majd a Rail2Sea és a Via Carpathia projektek jelentőségét, tekintve, hogy ezek megvalósítása a katonai mobilitást és az infrastruktúra ellenálló képességét is erősíteni fogja.
Iohannis megerősíti a találkozón, hogy Románia fontosnak tartja a kezdeményezés pénzügyi eszközei - többek között a beruházási és az innovációs alap - megerősítését.
A román államfő tavaly szeptemberben volt a HTK előző értekezletének házigazdája. Akkor közös nyilatkozatot fogadtak el, amely támpontokat nyújt a Kezdeményezés jövője és fejlődési irányvonala számára. A 2023-as bukaresti értekezleten Görögország felvételt nyert a HTK-ba, amely így 13 tagúra bővült; Ukrajna és a Moldovai Köztársaság pedig társult tag státust kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában