Költségvetés

2024.04.09. 16:44

Dăianu: Az idei költségvetési hiány legfennebb a beruházások visszavágásával csökkenhet 6 százalék alá

A Költségvetési Tanács becslése szerint a költségvetési hiány idén meghaladja majd a 6 százalékot, de ha a kormány ismét visszavágja a beruházásokat, akkor 6 százalék alá csökkenhet - jelentette ki egy keddi szakmai rendezvényen az intézmény elnöke.

Illusztráció

Agerpres

Daniel Dăianu kifejtette, a beruházásokra szánt költségvetési összegek csökkentése idén már nem megy majd olyan könnyen, mivel tavalyhoz képest beszűkült a kormány mozgástere. Megjegyezte, hogy a költségvetési konszolidálásának igazi tesztje jövő évre várható.
A közgazdász elmondta, hogy az idei deficitet jelentősen növeli az új nyugdíjtörvény alkalmazása. A jogszabály pedig éreztetni fogja hatását jövőre is, amikor a GDP 1,6 százalékának megfelelő összeggel fognak nőni a nyugdíjkiadások.
Az idei első három hónap végén becsült 2,07 százalékos GDP-arányos hiányt azzal magyarázta, hogy a kormány számos kifizetést a múlt évről erre az évre halasztott. Ugyanakkor botorságnak nevezte azt a vélekedést, hogy az uniós forrásokból végrehajtott beruházások hozzájárulnak a deficit csökkentéséhez. Ezt azzal magyarázta, hogy ezek az összegek a bevételi és a kiadási oldalon egyaránt megjelennek. 'A hiány az állandó bevételek és az állandó kiadások különbségéből származik' - szögezte le.
A szakember meglepetését fejezte ki, hogy a költségvetési konszolidáció megvalósítási horizontjának meghatározásakor a kormány nem számolt a nyugdíj- és bérreformok hatásaival. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi 6 százalékos deficit igen magas, és nem lehet a beruházásokra fordított kiadások megemelésével magyarázni. A jó hír szerinte az, hogy ez a hiány egyelőre javarészt belföldről finanszírozható, mert a lakosság és a befektetési alapok bíznak az állampapírokban. 'Azért létezik ez a bizalom, mert Romániának mégiscsak vannak erősségei, viszonylag alacsony az államadóssága' - jegyezte meg. Hozzátette, az sem rendkívüli, hogy Románia ellen túlzottdeficit-eljárás van folyamatban, mert nem az egyetlen uniós tagállam, amelyik ebben a helyzetben van.
Leszögezte azonban, hogy a piacok korrekcióra várnak, amit nem lehet a végtelenségig halasztani. 'Ezt meg kell valósítani' - jelentette ki Dăianu. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában