Értekezlet

2024.04.03. 13:22

Ciucă: Romániának a globális válságok okozta kihívásokat fejlesztési lehetőségekké kell alakítania

Agerpres

Románia megbízható partner a NATO-ban és az EU-ban, 'a demokrácia és a stabilitás pillére' a régióban, és gyorsan kell cselekednie, hogy a globális válságok okozta kihívásokat fejlesztési lehetőségekké alakítsa - fogalmazott a szenátus elnöke, Nicolae Ciucă egy Bukarestben szerdán elkezdődött nemzetközi értekezlet részvevőinek küldött videóüzenetében.
A Bucharest Leaders' Summit: Licence for a Better World című konferencia április 26-ig zajlik a fővárosban a MediaUno médiacsoport, a kormány fenntartható fejlődésért felelős főosztálya és az Országos Statisztikai Intézet szervezésében.
Nicolae Ciucă üzenetében kifejtette, hogy az elmúlt években Romániában hatékonyabb lett az uniós alapok felhasználása, autópályák épültek, javult az utak állapota, jelentős beruházások történtek az egészségügyben és az oktatásban. Néhány napja pedig elérkezett az ország részleges schengeni csatlakozásának 'történelmi pillanata'.
A szenátus elnöke hangsúlyozta, hogy Románia a NATO és az EU megbízható tagállama, figyelnek a szavára a világban, de most a világ válaszúthoz érkezett. 'Egy sor globális kihívással és válsággal állunk szemben, (...) a biztonságtól és a védelemtől az új technológiák fejlesztéséig, a polgárok biztonságától a közegészségügyig, a demográfiai változásoktól az éghajlati válságig. A lehetőségeink szűkösek, globális szinten gyorsan kell cselekednünk. (...) A következő évtized sikeres átvészeléséhez, a kihívások lehetőségekké alakításához két összetevőre van szükség: jövőképre és irányításra' - jelentette ki Ciucă, emlékeztetve arra, hogy a Bukarestben elkezdődött nemzetközi értekezlet a legfontosabb területek szakértőit hozza össze, akik 'irányt, jövőképet és megoldásokat' tudnak nyújtani.
A volt miniszterelnök szerint Romániának a NATO- és az EU-csatlakozás után egy új célkitűzésre van szüksége, a politikai osztálynak pedig a 'változások úttörőjének' kell lennie. 'Hiszem, hogy a jövő Romániája szilárd demokratikus intézményekkel rendelkezik, képes gazdasági és szociális biztonságot nyújtani, az energiafüggetlenség egyik pólusa lesz, befektet az innovációba és a technológiába, de mindenekelőtt az emberekbe és a bennük rejlő lehetőségekbe' - zárta üzenetét a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában