Politika

2024.04.16. 13:49

Ciucă: Idén Romániának a digitális "csatatéren" is meg kell védenie a demokráciát

Illusztráció

Agerpres

Nicolae Ciucă szenátusi elnök kedden kijelentette, hogy a globálisan választási évnek számító 2024-ben a demokrácia és a tekintélyuralom között zajlik majd a 'küzdelem', és a demokráciát a digitális "csatatéren" is meg kell védeni. A politikus a Digital Innovation Summit nevű bukaresti rendezvényen szólalt fel.
Beszédében kifejtette, hogy Románia jövője a digitalizációtól és az új technológiák fenntartható és biztonságos alkalmazásától függ. „Azt hittem, hogy szinte mindent tudunk a háborúról, de az élet megmutatta, hogy sok újdonságot lehet még megtanulni. A demokráciáért folytatott küzdelem sok szinten zajlik: katonai, gazdasági, politikai és (...) technológiai szinten” - mondta Ciucă, hozzátéve, hogy a hatóságoknak kötelessége megvédeni Románia lakóit a manipulációtól és a félretájékoztatástól is.
Szavai szerint az Észtország elleni 2007-es kibertámadások óta megértette, hogy egy 'új biztonsági paradigmába' lépett a világ, amelyben „az összekapcsolhatóság egyszerre kívánatos és elkerülhetetlen, de egyben sebezhetőségek és kihívások forrása is.”
A szenátus elnöke szerint Románia potenciális ellenfelei igyekeznek kihasználni az európai országok sebezhetőségeit, hogy destabilizálják a demokratikus társadalmakat, kárt okozzanak és aláássák a partner- és szövetséges országok polgárainak kormányzatba vetett bizalmát. „Idén a demokrácia és a tekintélyuralom között folyik a küzdelem. A választási folyamatba való külföldi beavatkozás és a (...) választások intézményének delegitimálására tett kísérletek az online térben a tekintélyelvű rendszerek fegyvertárához tartoznak. A kibertámadások, a dezinformáció, a propaganda és az álhírek veszélye ma valósabb, mint valaha” - jelentette ki Ciucă, aki szerint Romániának a digitális 'csatatéren' is meg kell védenie a demokráciáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában