Támogatás

2024.04.03. 14:55

Ciolacu: Románia aktív szerepet kíván vállalni Ukrajna újjáépítésében

Agerpres

Penny Pritzkerrel, az USA Ukrajna gazdasági fellendüléséért felelős különmegbízottjával tárgyalt szerdán Marcel Ciolacu miniszterelnök a Victoria-palotában. A megbeszélés témája az volt, hogy Románia milyen szerepet játszhat az ukrajnai helyreállítási és újjáépítési folyamatban az Oroszország által kirobbantott háború befejezése után.
A kormány közleménye szerint Ciolacu azt mondta, Románia jelenleg a leghatékonyabb támogatási módszereket keresi, hogy ezeket az Ukrajna újjáépítésére irányuló integrált stratégiává alakítsa át. A miniszterelnök nyomatékosította, hogy Románia fontos szerepet kíván játszani Ukrajna újjáépítésében.
Kifejtette, Románia álláspontja szerint az újjáépítésnek az országok egymást kiegészítő együttműködésével, nem pedig versengésével kell megvalósulnia. Ez a folyamat hosszú távú erőfeszítést és az egész nemzetközi közösség koordinációját feltételezi, amelyben az Egyesült Államok szerepe és részvétele továbbra is alapvető fontosságú.
Ciolacu úgy vélekedett, Ukrajna újjáépítésekor az ország európai integrációs törekvéseit kell majd szem előtt tartani. Romániának ugyanakkor az is stratégiai célja, hogy az újjáépítésbe a Moldovai Köztársaságot is bekapcsolja, mivel ez az ország is súlyosan érintett az ukrajnai konfliktusban.
A megbeszélésen részt vett Kathleen Kavalec, az USA bukaresti nagykövete, valamint Marian Neacşu, kormányfőhelyettes, Mihai Ghigiu miniszterelnöki kancelláriavezető és Nicolae Comănescu államtanácsos is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában