Bírság

2024.04.01. 12:04

A prosumerek szövetsége a késve számlázó áramszolgáltatók megbüntetését kéri az ANRE-tól

Illusztráció

Agerpres

A romániai termelő-fogyasztók szövetsége (APCE) kéri az Országos Energiaszabályzó Hatóságtól (ANRE) azoknak az áramszolgáltatóknak a megbüntetését, amelyek a szerződésben foglalt időponthoz képest több mint 30 naptári napot késnek a számlázással.
Hétfői közleményében a szervezet azt javasolta, hogy a hatóság minden egyes nap késedelemért a ki nem számlázott összeg 0,2 százalékának megfelelő összeggel bírságolja a határidőt túllépő vállalatokat.
Az APCE szerint több tízezer hazai prosumer nem kapja meg időben az elhasznált vagy a hálózatba szállított energiáról szóló számlákat, és a késedelmek sok esetben meghaladják a 12 hónapot. A szervezet képviselői emlékeztettek arra, hogy már több mint egy éve jelezték ezt a problémát az ANRE-nak, de a helyzet azóta sem változott. Kifogásolták azt is, hogy a prosumerek által termelt többletenergia kifizetésének határideje a számlázástól számított 24 hónap.
„Ebből látható, hogy a számlák késedelmes kiállítása az áramszolgáltatók jogtalan gazdagodásához vezet (...). Úgy véljük, hogy a késedelmek hátterében nem technikai problémák, hanem a fogyasztókat károsító pénzügyi érdekek állnak” - olvasható a közleményben. Az APECE megemlítette, hogy Romániában vannak időben számlázó szolgáltatók is, példaként említve a CEZ-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában