EPP-kongresszus

2024.03.06. 13:04

Weber: Kolozsvár egyfajta Szilícium-völgy Európa számára

Agerpres

Románia egy gazdasági sikertörténet, Kolozsvár pedig némileg Európa Szilícium-völgyének mondható - jelentette ki szerdán Bukarestben Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke. Ugyanakkor Olgierd Geblewicz, a Régiók Európai Bizottsága (RB) néppárti frakciójának elnöke azt mondta, hogy az EPP a jövőbeni mandátumában a falvakat, városokat és régiókat helyezi Európa középpontjába.
A két európai politikus az EPP szerdán és csütörtökön zajló bukaresti kongresszusára érkezett a román fővárosba, ebből az alkalomból közös sajtótájékoztatót tartottak Emil Bockal, Kolozsvár polgármesterével, illetve Siegfried Mureşan nemzeti liberális párti EP-képviselővel.
"A mi képviselőcsoportunk a legnagobb az Európai Parlamentben és a Régiók Bizottságában. Helyi és európai szinten is erősek vagyunk. És mindezt csapatként, közös erőfeszítéssel érjük el" - mondta Weber.
Az EPP-elnök azt mondta, Románia története egy sikertörténet, és az elmúlt években, 'főleg a Nemzeti Liberális Párt vezetése alatt' Bukarest jelentős pozitív változáson ment át. 'A jövedelmek emelkednek, a mindennapi élet egyre jobb" - fogalmazott.
Manfred Weber úgy köszöntötte a kongresszuson részt vevő Emil Boc kolozsvári polgármestert, mint annak a városnak az elöljáróját, amely 'Európa egyfajta Szilícium-völgye'.
Kifejtette, a jelenlegi helyzetben az európai társadalmak összefogására van szükség, ehhez 'hidakat kell építeni a városok és a vidéki régiók között'.
A lengyel Olgierd Geblewicz, a Régiók Európai Bizottságának néppárti képviselőcsoportjának elnöke arról beszélt, hogy "az Európai Néppárt egyedülálló, mert ez az egyetlen európai párt, amely komolyan veszi a helyi és regionális vezetőket".
"Európában 300 régió és közel 90.000 önkormányzat van. Ezek túlnyomó többségében mi vagyunk hatalmon. Ezért vagyunk a legerősebb frakció a Régiók Európai Bizottságában, a választások előtt hozzáadott értéket jelenthetünk a párt számára. Részt veszünk a kampányban, támogatni fogjuk az európai parlamenti képviselőjelölteket és a leendő EB-elnököt" - mondta.
Kifejtette, a következő uniós törvényhozási ciklusban szeretnék a falvakat, városokat és régiókat Európa középpontjába helyezni. 'Az európai jogszabályok 70 százalékát helyi szinten, a városokban és régiókban ültetik gyakorlatba' - érvelt Geblewicz.
A sajtótájékoztatón Emil Boc az Európa demokratikus jövőjét fenyegető szélsőségesség veszélyére hívta fel a figyelmet, és arról beszélt, hogy az Európai Néppártnak sikerült kezelnie az elmúlt évtizedek válságait.
'Ahogy európai szinten az Európai Néppárt a polgármesterek, a helyi és regionális hatóságok pártja, úgy Romániában a Nemzeti Liberális Párt a polgármesterek pártja. Természetesen az Európai Néppártnak sok más arca is van, ne feledjük, hogy ez a párt alapozta meg ezt az Európát, a béke és a jólét Európáját. Ez az a párt, amely legalább három nagy válságot kezelt 2010 óta: a gazdasági válságot, a migrációs válságot, a háborús válságot, a világjárvány okozta válságot. Ez az a párt, amely ma diktál Európában, mivel az EPP tölti be az Európai Bizottság elnökségét, az Európai Parlament elnökségét és a legfontosabb tárcákat az Európai Bizottságban' - jelentette ki Boc.
Hozzátette, az európai demokráciát fenyegető szélsőségességet a polgármesterek és megyeitanács-elnökök tudják távol tartani, kevés szélsőséges ideológiájú elöljáró van tisztségben. 'A polgármesterek jelentik a kulcsot Európa demokratikus jövőjéhez' - nyomatékosította Emil Boc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában