Tanügy

2024.03.25. 16:10

Tervezet: az iskolák dönthessenek a térfigyelő kamerák felszereléséről

Sürgősségi kormányrendelettel módosítaná a tanügyi törvényt az oktatási minisztérium úgy, hogy az iskolák dönthessenek a térfigyelő kamerák felszereléséről - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Ligia Deca.

Illusztráció

Forrás: Pexels

Agerpres

A tanügyminiszter azt mondta, míg a jelenleg hatályos tanügyi törvény a tanárok, szülők, illetve nagykorú tanulók véleményének kikéréséhez köti a térfigyelő berendezések felszerelését az iskolában, a javasolt módosítás értelmében az iskola vezetősége önállóan dönthetne erről. A felvételeket csak bántalmazási ügyek, illetve magántulajdon ellen elkövetett tettek felderítésére lehetne felhasználni a javaslat szerint, tanári munka kiértékelésére nem.
A tervezet értelmében a térfigyelő kamerákat az iskolaépület külső falaira, a folyosókra, az étkezdébe, sporttermekbe, rendezvénytermekbe, bentlakásokba, könyvtárakba és tájékoztatási központokba is fel lehetne szerelni.
Ligia Deca emlékeztetett, hogy súlyos bántalmazási ügyek esetén az iskolaigazgatónak kötelessége értesíteni a rendőrséget, kiskorú bántalmazása esetében pedig az 119-es számot kell hívnia, hogy a gyermekvédelmi igazgatóság rendelje ki az üggyel foglalkozó szakembert.
A miniszter szerint jelenleg a romániai iskolák 96 százalékában van olyan tanár, aki az iskolai tanácsadási feladatokat látja el. A 2022-2023-as tanévben ezek a tanárok 1,4 millió diáknak adtak tanácsokat.
Azt is elmondta, hogy uniós finanszírozással júniusban indítják el a pszichológiai tanácsadásra szoruló tanulók azonosítását szolgáló programot, amelynek keretében a társadalmi-érzelmi fejlesztéshez és a biztonságos internethasználattal kapcsolatos tanácsadáshoz is útmutatást kapnak majd a tanárok.
A tanfelügyelőségek által szolgáltatott információk alapján tavaly 44 százalékkal csökkent az iskolai bántalmazások száma az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A mintegy 5400 bejelentett iskolai bántalmazás 73 százaléka személy elleni támadás volt. A 2022-2023-as tanévben körülbelül 12.000 tanulót és 88 tanárt szankcionáltak iskolai bántalmazás elkövetése miatt - mondta még a tanügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában