Csempészet

2024.03.12. 15:38

Öt megyében 33 házkutatást tartott a DIICOT

Illusztráció

Agerpres

Migránscsempészettel foglalkozó bűnözői csoport felszámolása érdekében öt megyében 33 házkutatást tartott kedden a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).
A gyanú szerint a csoport több száz migránst hozott Romániába azzal a céllal, hogy Nyugat-Európa irányába átcsempéssze a határon. Az ügyészek bűnszervezet létrehozásával, migránscsempészettel és határsértéssel gyanúsítják őket.
Az ügyészek szerint a bűnbandát 2023 elején alapították Románia területén román, bolgár, iraki és bangladesi állampolgárok, akik jelentős összegekért csempésztek migránsokat Nyugat-Európába, főleg Németországba. A gyanúsítottak a Duna bulgáriai oldalán vették hajóra 'klienseiket', illegálisan hozták őket Románia területére, Dolj megyében értek partot. Innen teherszállító járművek rakterében, az áruk közé rejtve vitték őket Temesvár és Arad környékére. Az illegális bevándorlók itt néhány napot töltöttek, majd jármű- és sofőrcsere után, kamionokba rejtőzve indultak tovább Nyugat-Európa felé.
A DIICOT hangsúlyozza a nyomozati anyagban, hogy a Dunától az ország nyugati határáig furgonokban vagy terepjáró autókban 20-30 fős csoportokat szállítottak olyan körülmények között, amelyek folyamatosan veszélyeztették az áruk között utazó emberek életét. Egy ilyen alkalommal az egyik sofőr (a bűnszervezet tagja) közúti balesetbe keveredett, és a raktérben utazó migránsok megsérültek.
Az embercsempészek 4000-5000 euró közötti összegeket kértek minden migránstól, a pénzt később elosztották az akcióban vállalt feladat és a csoporthierarchia függvényében. A nyereséget luxusautókba és lakásokba fektették.
A nyomozók húsz fuvart azonosítottak, amelyek során összesen körülbelül 500 migránst hoztak be Romániába, majd megpróbálták kicsempészni őket a határon. A DIICOT a nyomozás során együttműködött a bolgár és a német bűnüldöző szervekkel és az Europol támogatását élvezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában