Közlemény

2024.03.18. 12:21

Megtámadta a legfelsőbb bíróságon az Egyesült Jobboldal Szövetség a BEC döntését

Forrás: usr.ro

Agerpres

Az Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) ma bejelentette, hogy megtámadta a legfelsőbb bíróságon a Központi Választási Iroda (BEC) döntését, amellyel elutasította a választási szövetség megalapításáról szóló megállapodás iktatását.
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Cătălin Drulă hétfői közleményében hangsúlyozta, hogy a BEC-nek "a Szociáldemokrata Párt kérésére" meghozott döntése antidemokratikus, célja megakadályozni, hogy a három ellenzéki párt - az USR, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Jobboldal Ereje - szövetségként részt vegyen a választásokon. "Kritikus helyzetben vagyunk, a legfelsőbb bíróság bíráinak vállán nyugszik a demokrácia jövője" - fogalmazott Drulă.
Az USR elnöke hozzátette, a PSD és a PNL által eléjük gördített akadályok ellenére a pártszövetség folytatja a harcot, mert "az ország megérdemli, hogy megszabaduljon a drágulásoktól, az adóktól és a közpénzek ellopásától".
A legfelsőbb bíróságnak 24 órán belül kell döntést hoznia az ügyben. "Az USR már átélt egy hasonló helyzetet 2019-ben, akkor a Liviu Dragnea-féle PSD próbálta eltávolíttatni az alakulatot a szavazólapokról" - mutattak rá a közleményben.
A Központi Választási Iroda vasárnapi ülése után jelentette be, hogy elutasította a jobboldali választási szövetség megalapításáról szóló megállapodás iktatását.
A BEC azzal indokolta döntését, hogy a bejegyzett pártok nyilvántartásában szereplő adatok szerint a PMP elnöke Cristian Diaconescu, de nem az ő aláírása szerepel az Egyesült Jobboldal Szövetség megalapításáról szóló megállapodáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában