Környezetvédelmi miniszter

2024.03.05. 12:28

Jelenleg napi egymillió italcsomagolást váltanak vissza a betétdíjas rendszeren keresztül

Illusztráció

Agerpres

A betétdíjas visszaváltási rendszer hónapról hónapra nő, jelenleg naponta körülbelül egymillió italcsomagolást gyűjt be - közölte kedden Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter.
A tárcavezető arról számolt be a hulladék-feldolgozó üzemek létrehozását támogató program pályázati útmutatóját ismertető sajtótájékoztatón, hogy míg decemberben csak 30.000 visszaváltható italcsomagolást gyűjtöttek be, addig januárban ez a szám kétmillióra, februárban pedig 18 millióra ugrott, és jelenleg már egymillió csomagolást vált vissza a lakosság naponta. "Ez tehát egy sikeres program, amely egyrészt csökkenti a hulladékmennyiséget, másrészt üzleti lehetőségeket kínál a versenyszférának" - jelentette ki.
Arra a kérdésre, mi a teendő, ha a visszaváltó automata nem fogadja be a megfelelő jelzéssel ellátott csomagolást, Fechet azt felelte, hogy értesíteni kell a környezetőrséget, mert 'mélységesen tisztességtelen' betétdíjat kérni a csomagolásért, amit aztán nem kap vissza a vásárló. 'Ez törvényellenes, tisztességtelen, és azt hiszem, egy pórul járt vásárló másodszor már nem menne be a kérdéses boltba' - magyarázta.
Kifejtette, a vásárlók igényeinek és az üzletvezetők piaci érdekeinek dinamikája magától meg fogja oldani ezt a kérdést, de ha mégsem, akkor azt javasolja, hogy az üzletvezetőt előbb részesítsék figyelmeztetésben, és a hatóságok csak a mulasztás ismétlődése esetén bírságoljanak.
A betétdíjas visszaváltási rendszer tavaly november 30-án indult. A Betétdíjas csomagolás logóval ellátott italcsomagolásokra 0,50 lej garanciát kell fizetni az üzletekben az italok (víz, üdítő, sör, almabor, bor, szeszes ital) megvásárlásakor. A csomagolások visszaváltásakor visszatérítik az 50 banis betétdíjat.
Visszaváltani az üvegből, műanyagból vagy fémből készült, 0,1 liter és 3 liter közötti térfogatú, nem újratölthető italcsomagolásokat lehet.
A rendszert működtető RetuRo vállalatot három magánrészvényes konzorciuma - 30 százalékban a Romániai Sörfőzők Szövetsége a Környezetvédelemért, 30 százalékban az Üdítőitalgyártók Szövetsége a Fenntarthatóságért és 20 százalékban a Kiskereskedők Szövetsége a Környezetvédelemért - hozta létre, valamint 20 százalékban a román állam a környezetvédelmi, víz- és erdőügyi minisztériumon keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában