Verseny

2024.03.12. 14:00

Írd át a történelmet! – Kreatív középiskolások jelentkezését várja a Problema Solvenda Romania verseny

Sajtóközlemény

Kilencedik alkalommal írhatják át a történelmet a kreatív középiskolások a Problema Solvenda Romania nevű versenyen. A magyar és román nyelven zajló, történelmi esettanulmányokat feldolgozó vetélkedőt a Mathias Corvinus Collegium (MCC), a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a budapesti Case Solvers szervezi meg több fordulóban. A versenyre az ország bármely pontjáról jelentkezhetnek a csapatok.
Március 15-ig jelentkezhetnek a háromtagú diákcsapatok a Problema Solvenda Romania vetélkedőre. A versenyen történelmi tematikájú esettanulmányokat kell megoldaniuk a résztvevőknek: saját ötleteik szerint, új megközelítésből dolgozhatják ki, hogyan oldanák meg a múlt nagy konfliktusait, hogyan döntenének egy-egy történelmi személyiség bőrébe bújva a sorsfordító pillanatokban. Tavaly a bostoni teadélután esetét vizsgálták meg a versenyzők, két éve pedig Winston Churchill helyébe lépve eldönthették, hogy végrehajtják-e az Elképzelhetetlen hadműveletet a második világháború után.
A vetélkedőre román és magyar anyanyelvű diákok egyaránt jelentkezhetnek, sőt a csapatok különböző osztályok vagy iskolák tanulóiból is összeállhatnak. A szervezők a helyszínen szinkrontolmácsok segítségével biztosítják a gördülékeny kommunikációt.
A verseny céljai közé tartozik, hogy a fiatalok már középiskolás korban ismerkedjenek a problémamegoldás módszertani hátterével, miközben történelmi ismereteiket, érdeklődési körüket is bővítik. A felkészítő időszak és a megmérettetés alatt is hasznos elemzői és előadói képességeket sajátíthatnak el, fejleszthetik a kritikai gondolkodásukat, és gyakorolhatják az intenzív csapatmunkát.
A verseny négy szakaszból áll: jelentkezés március 15-ig; online tréning március 28. – április 8. között; online selejtező április 22–29. között; helyszíni elődöntő és döntő május 11-én, Kolozsváron.
Az online tréning segítségével a diákok rövid videókból és prezentációs anyagokból sajátíthatják el a problémamegoldás alapjait. Ezután következik az online selejtező, amelyen a tréninganyagok alapján egy rövidebb történelmi esettanulmányt kell megoldani. A legjobb 12 eredményt elérő csapat (6 magyar, 6 román) jut a következő fordulóba. Az elődöntőbe és a döntő ugyanazon a napon zajlik Kolozsváron, ahol a csapatok egy hosszabb történelmi esettanulmány megoldását mutatják be a szakmai zsűri előtt. A legügyesebb diákokra értékes nyeremények várnak. A háromtagú csapatok, pedagógus kíséretében, 2024. március 15-ig jelentkezhetnek az alábbi űrlapon. A versenyről további részletek a Problema Solvenda Romania Facebook- vagy Instagram-oldalán, valamint az mcc.ro/psr oldalon találhatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában