Brüsszel

2024.03.21. 13:13

Iohannis: Románia vezető szerepet kíván betölteni a régióban az atomenergiához kapcsolódó tevékenységek terén

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Románia vezető szerepet kíván betölteni a régióban az atomenergiához kapcsolódó tevékenységek terén - jelentette ki Klaus Iohannis államfő csütörtökön az Európai Nukleáris Szövetség brüsszeli csúcstalálkozóján.
Az elnök hangsúlyozta, Románia elkötelezett atomenergia-programjának fejlesztése mellett a termelési kapacitás növelésével és a kis moduláris reaktorok innovatív technológiájának bevezetésével az Egyesült Államokkal és más kulcsfontosságú partnerekkel együttműködve. "Célunk továbbá, hogy vezető szerepet töltsünk be a régióban az atomenergia előállítása és használata, a szakképzett munkaerő képzése terén, az atomenergia-termelés ellátási láncának egyik csomópontjává szeretnénk válni. Nemzeti atomenergia-programunk fejlesztése során elkötelezettek vagyunk az emberi és a környezetbiztonság, a létesítményeink biztonságos üzemeltetése és a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozására vonatkozó vállalásaink maradéktalan betartása mellett" - fogalmazott az államfő.
Iohannis kifejette, hogy a klímaváltozás globális kihívást jelent, amelynek leküzdéséhez összehangolt fellépésre és ambiciózus intézkedésekre van szükség. "A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség meghatározó szerepet játszik a társadalmi és gazdasági fejlődésünket szolgáló együttműködés elősegítésében. Románia továbbra is együttműködik az ügynökséggel, miközben egy fenntarthatóbb és biztonságosabb energiaellátás felé haladunk" - szögezte le.
Beszélt arról is, hogy az atomenergiával kapcsolatos törekvéseknek megfelelő pénzügyi támogatásra van szükségük, e tekintetben figyelembe kell venni az atomenergiának a szén-dioxid-mentesítés felgyorsításában játszott szerepét. "Növelnünk kell a kutatásba, a demonstrációs projektekbe, valamint az új nukleáris technológiák fejlesztésébe történő beruházásainkat" - hangoztatta Klaus Iohannis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában