EPP-kongresszus

2024.03.07. 09:21

A küldöttség ma nevezi meg csúcsjelöltjét az EB-elnöki tisztségre

Agerpres

Csütörtökön folytatódik az Európai Néppárt bukaresti kongresszusa, amelyen megválasztják az EPP csúcsjelöltjét az európai parlamenti választásokra.
Az Európai Néppárt (EPP) politikai közgyűlése kedd este hagyta jóvá Ursula von der Leyen új mandátumra való jelentkezését. Az Európai Bizottság jelenlegi vezetője egyetlen jelöltként pályázik az EPP csúcsjelölti pozíciójára, így a június 9-i európai parlamenti választásokat követően újabb ötéves mandátumot nyerhet az uniós végrehajtó testület élén.
Az EPP kongresszusának második napján felszólalnak az Európai Unió állam- és kormányfői, közöttük Klaus Iohannis, Románia elnöke is.
A Bukarestben zajló kétnapos kongresszus szerdán kezdődött, negyven országból érkező több mint 2000 küldött részvételével. Jelen van az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) elnöke, valamint a politikai családhoz tartozó több állam- és kormányfő, pártelnökök, uniós biztosok.
A kongresszus küldöttei szerda este egyhangúlag megszavazták a Románia teljes körű schengeni csatlakozását is sürgető választási programot, miután a kormányzó Osztrák Néppárt delegációja letett az elutasításáról.
Az EPP szerda este elfogadott választási programja szerint 'Bulgária és Románia teljes jogú schengeni tagságára van szükségünk, nemcsak a légi és tengeri, hanem a szárazföldi határellenőrzés mielőbbi megszüntetésével'.
A kongresszus a párt legfőbb döntéshozó szerve, általában háromévente ülésezik. A kongresszus fő feladatai közé tartozik az EPP elnökségének megválasztása, a főbb politikai dokumentumokról és választási programokról való döntés, ugyanakkor platformot biztosít az EPP kormányfői és pártvezetői számára.
A Romexpo kiállítási központban zajló kongresszus házigazdája a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az Európai Néppárt.
Legutóbb 2012-ben adott otthont a román főváros az EPP-kongresszusnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában