Közlemény

2024.03.27. 17:47

CNAS: Ezentúl az egészségügyi kártyát helyettesítő igazolvány az új kártya kibocsátásáig érvényes lesz

Agerpres

Az egészségügyi kártyát helyettesítő igazolvány ezentúl nem csak 60 napig, hanem a kártya másolatának kiállításáig érvényes. Az erre vonatkozó rendeletet szerdán írta alá az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke.
Valeria Herdea az intézkedésről beszámoló CNAS-közleményben emlékeztetett arra, hogy az elvesztett, ellopott, megrongálódott vagy a személyazonossági adatok változása miatt érvényét vesztett egészségügyi kártyákat helyettesítő igazolványok mindeddig csak 60 napig voltak érvényesek. Mivel azonban az új kártya kiállításának időtartama meghaladhatja a két hónapot, a biztosítottaknak olykor több sort is ki kellett állniuk a helyettesítő igazolványért. Az új rendelkezés a fölösleges sorbanállást és a bürokratikus lépéseket küszöböli ki - idézte az elnököt a CNAS közleménye.
Az egészségügyi kártyát helyettesítő igazolványt a kártyamásolatot kérvényező biztosítottaknak állítják ki, ha az eredeti egészségügyi kártya elveszett, ellopták, megrongálódott, vagy megváltoztak tulajdonosának személyes adatai. A helyettesítő igazolvány a szerdai rendelet értelmében mindaddig érvényes, amíg a biztosított kézhez nem kapja az új egészségügyi kártyáját.
Az új kártyát postán vagy elektronikus úton is lehet kérvényezni. A kérvényhez csatolni kell a személyazonossági igazolvány másolatát, illetve a kártya kiállítási díjának befizetéséről szóló bizonylatot.
A kártyát helyettesítő igazolványt szintén postán vagy elektronikus úton kaphatja kézhez a kérelmező. Azok, akiknek a nevére soha nem állítottak ki egészségügyi kártyát, a kártyát helyettesítő igazolvány nélkül jogosultak az egészségügyi ellátásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában