EPP-kongresszus

2024.03.05. 16:28

Ciucă: A PNL Néppárton belüli fontosságának az elismerése, hogy Bukarestet választották a kongresszus helyszínéül

Az, hogy az Európai Néppárt (EPP) Bukarestet választotta kongresszusa helyszínéül, a Nemzeti Liberális Párt EPP-n belüli fontosságának az elismerése - jelentette ki Nicolae Ciucă kedden a Manfred Weber EPP-elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Agerpres

Manfred Weber a szerdán és csütörtökön a román fővárosban zajló EPP-kongresszusra érkezett az országba, és kedden megbeszélést folytatott a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökével az alakulat székházában. Az ezt követő sajtótájékoztatón Ciucă örvendetesnek nevezte, hogy az EPP Bukarestet jelölte ki kongresszusa helyszínéül. Szerinte ez elismerése annak, hogy a PNL jelentős szerepet tölt be a jobbközép pártcsaládban. "Ugyanakkor elismerése Románia fontosságának a szolidaritás, az egység és az Európa jövőjével kapcsolatos döntések és intézkedések tekintetében" - tette hozzá.
A liberális pártelnök szerint Románia - polgárai és a politikai osztály elkötelezettségének köszönhetően - jelentős fejlődésen ment keresztül a 2007-es EU-csatlakozása óta eltelt években. Hangsúlyozta, hogy az EPP támogatta az országot a gazdasági fejlődéssel, a mezőgazdasággal, az iparral és az üzleti szférával kapcsolatos célkitűzéseinek elérésében. Nicolae Ciucă beszélt arról is, hogy a kongresszuson elfogadják az EPP kampánystratégiáját és programját a június 6-9-i európai parlamenti választásokra.
Elmondta, az ülés zárónyilatkozatába belefoglalják majd azt az igénylést is, hogy Románia legyen a schengeni övezet teljes jogú tagja. "Meglátjuk, hogyan szavaznak az osztrák kollégák. Mi minden érvet felsorakoztatunk majd, hogy megváltoztassák eddigi álláspontjukat. Kétoldalú találkozónk jelen pillanatban nincs rögzítve, de megteszünk mindent, hogy közvetítsük üzenetünket" - fogalmazott. Ciucă ismét hangsúlyozta, hogy Románia már évek óta eleget tesz a schengeni tagság technikai követelményeinek, és számos intézkedést hozott az EU külső határainak megerősítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában