GDP

2024.03.05. 10:19

Ciolacu: A GDP-arányos államadósságot 1 százalékponttal csökkentettük

Agerpres

Marcel Ciolacu kormányfő hétfő este kijelentette, hogy a GDP-arányos államadósság egy év alatt 1 százalékponttal 51 százalékra csökkent, és az év végére további 1 százalékpontos mérséklődésre számít.
Az Antena 3-nak nyilatkozva a miniszterelnök kifejtette, hogy a kormánynak sikerült megőriznie az ország makrogazdasági stabilitását, annak ellenére, hogy az előző kormányok összesen 200 milliárd lej hitelt vettek fel, és a GDP-arányos államadósságot 37 százalékról 52 százalékra növelték. 'Mi ezt 1 százalékponttal csökkentettük, és reméljük, hogy az év végéig további 1 százalékponttal csökkentjük' - mondta Ciolacu.
A kormányfő kifejtette azt is, hogy a közigazgatási reform végrehajtása legalább egy évet igényel. Ezért kormányzati szinten stabilitásra van szükség, aminek nem tesznek jót a félévente végrehajtott minisztercserék. Hozzátette, hogy értékeli Marcel Boloş pénzügyminiszter munkáját, aki 'néha elkövet ugyan hibákat', de a szándékai jók.
Ciolacu 'dilettantizmussal' vádolta az előző kormányokat, amiért a szükségesnél jóval nagyobb mennyiségű koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről döntöttek. 'Ezt a mennyiséget soha nem tudtuk volna felhasználni, hacsak nem oltunk be mindenkit tízszer. Ez logikátlan. És valahol gyanús is' - jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában