Árkorlátozás

2024.03.28. 14:46

Burduja: 2025. március 31-ig érvényben marad az energia árát korlátozó állami támogatási rendszer

Illusztráció

Agerpres

Sürgősségi rendelettel törölte csütörtökön a kormány a 2022/22-es sürgősségi rendeletbe foglalt termelő-fogyasztói 'napfényadót', illetve módosított az energiaárak korlátozásának rendszerén, ami az energiaügyi minisztérium szerint az árak csökkenését eredményezi a következő 12 hónapban.
A minisztérium közleménye szerint az áram esetében a megawattóránkénti 450 lejről 400 lejre, a földgáz esetében pedig a megawattóránkénti 150 lejről 120 lejre módosult a termelők által értékesített energia árplafonja. 'Ezeket az értékeket az energiapiac alapos elemzése és az ágazat szereplőinek konzultálása után állapították meg' - tette hozzá a tárca.
A közlemény idézte Sebastian Burduja energiaügyi minisztert, aki szerint a komány korábbi ígéretének megfelelően 2025 tavaszáig érvényben marad a villamos energia és a földgáz árát korlátozó állami támogatási rendszer, hogy a lakosság és a vállalkozások védve maradjanak az energiapiac esetleges ingadozásaival szemben. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy Románia azoknak az uniós tagállamoknak az egyike, ahol az energiaárak esetenként az árplafon alá csökkentek, és ez főként a gázszámlákon és a havi 300 kilowattóra feletti fogyasztású háztartások esetében tapasztalható.
A csütörtökön elfogadott rendelet törölte a termelő-fogyasztói 'napfényadó' bevezetésének lehetőségét is. Sorin Burduja szerint az intézkedéssel a kormány szintén egy korábbi ígéretének tett eleget. 'Támogatni akarjuk a prosumereket és egy modern, decentralizált, digitalizált és kibocsátásmentes energiarendszert szeretnénk' - indokolta a döntést a miniszter.
A közlemény szerint a csütörtökön elfogadott jogszabály célja az volt, hogy az energiaárak világpiaci csökkenése a hazai fogyasztók számláin is megmutatkozzon, az energiaügyi minisztérium pedig gondoskodni fog arról is, hogy a szabadpiaci árképzéshez való visszatérés fokozatosan történjen.
Arra kérdésre, hogy meghosszabbítja-e a kormány 2025. március 31. után az energiárakat korlátozó állami támogatási rendszert, a kormányülés utáni sajtótájékoztatóján Sebastian Burduja kijelentette: 'normális körülmények között' egy év múlva már nem lesz szükség az energiaár-sapkákra. Emlékeztetett arra is, hogy az Európai Bizottság a jelenlegi rendszer helyett a sérülékeny fogyasztók célzott állami támogatását tartja kívánatosnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában