Módosítás

2024.03.26. 10:25

Az európai barnamedvék védettségi szintjének csökkentését szorgalmazta Mircea Fechet Brüsszelben

Illusztráció

Agerpres

A Környezetvédelmi Tanács hétfői brüsszeli ülésén Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter arra kérte az Európai Bizottságot: fontolja meg az európai barnamedve nemzetközi státuszának szigorúan védettről védettre történő módosítását.
Erről hétfő este a Facebook-oldalán számolt be a tárcavezető.
Bejegyzésében Fechet idézte a brüsszeli felszólalását, amelyben a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szakértőire hivatkozva azzal érvelt: az európai barnamedve-populáció stabil, a fajállomány állapota jó, a veszélyeztetettsége pedig alacsony. Emlékeztett arra, hogy Románia bebizonyította: képes Európa legnagyobb medvepopulációját kezelni, sőt biztosítani tudja a feltételeket a gyarapodásához.
Beszámolója szerint a miniszter az ülésen elmondta, hogy a Kárpátokban mintegy 6400-7200 medve, a teljes európai barnamedve-populáció 40 százaléka él, de Romániában 'a biológiai sokféleségnek ez a gazdagsága kezdi fenyegetni az ország legértékesebb kincsét, az embereket'. 'Meg kell értenünk, hogy körülményektől függetlenül az emberi életnek kell elsőbbséget élveznie' - idézte brüsszeli felszólalását Fechet, aki emlékeztet arra, hogy az elmúlt 20 évben Romániában 26 embert öltek meg, 274 embert pedig súlyosan megsebesítettek a medvék.
A román környezetvédelmi miniszter erre hivatkozva kérte az Európai Bizottságot: mérje fel újra az európai barnamedve-populáció állapotát, és fontolja meg az európai barnamedve nemzetközi státuszának szigorúan védettről védettre történő módosítását, ahogyan korábban a farkasok esetében is eljárt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában