Tiltakozás

2024.03.07. 11:30

Az EPP-kongresszusnak helyet adó Romexpo kiállítási központ előtt tüntet a Országos Szakszervezeti Tömb

Forrás: Videókép

Agerpres

Az Európai Néppárt (EPP) kongresszusának helyet adó bukaresti Romexpo kiállítási központ előtt tüntetnek csütörtökön az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) tagjai a Román Posta vezérigazgatójának szerintük szakszervezet-ellenes praktikái miatt.
A BNS közleménye szerint a tiltakozóakciót Valentin Ştefan "legutóbbi intézkedései és ellenséges magatartása" váltotta ki. A szakszervezet képviselői szerint a vezérigazgató megsérti az alapvető munka- és munkavállalói jogokat. "Nem tűrjük a szakszervezet-ellenes gyakorlatokat a Román Postánál!" - fogalmaztak.
A nap folyamán a BNS sztrájkőrséget áll a Nemzeti Liberális Párt székháza és a Román Posta székhelye előtt is.
Február végén a postai alkalmazottak szakszervezete a kutatásért és innovációért felelős minisztérium épülete előtt is tüntetést tartott.
A postai dolgozók elégedetlenségének fő oka "az átlátható, motiváló és diszkriminációmentes bérezési rendszer hiánya", amely a szakszervezet szerint oda vezetett, hogy a Román Posta személyi állományának mintegy 80 százalékát kitevő 17 ezer alkalmazott beosztástól, képzettségtől és szakmai tapasztalattól függetlenül minimálbért kap.
Ezzel szemben a Román Posta vezetősége szerint idén januárban hozzávetőlegesen 5000 lej volt a bruttó átlagbér a vállalatnál, és jelenleg egyetlen alkalmazott sem kap minimálbért.
Február 28-án a vállalat vezetősége bejelentette, hogy a szakszervezet képviselőivel folytatott egyeztetéseket követően megállapodást írtak alá a bérekről és a munkakörülményekről, belefoglalva az idei béremelési ütemtervet is.
Később a szakszervezet közölte, hogy a megállapodás "törvénytelen és visszaélésszerű", mivel a vállalat vezérigazgatója nem rendelkezik az igazgatótanács felhatalmazásával egy ilyen dokumentum aláírására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában