Törvénytervezet

2024.03.30. 17:39

Az állami intézmények kötelesek lennének időben figyelmeztetni a polgárokat, ha okmányaik érvényességi ideje lejár

Illusztráció

Agerpres

Törvénytervezetet terjesztett be a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a parlamentbe arról, hogy az állami intézmények kötelesek figyelmeztetni a polgárokat okmányaik cseréjére 90 nappal a személyi igazolványaik, útleveleik és gépjárművezetői jogosítványuk érvényességi idejének lejárta előtt.
Az USR szombati közleménye szerint Raoul Trifan szenátor a jogszabályjavaslatot azzal indokolta, hogy az államnak a büntetések helyett a bürokratikus eljárások könnyítésére kellene törekednie. 'Természetes, hogy egyes polgárok a mai rohanó világban egyszerűen elfelejtik vagy halogatják személyes okmányaik megújítását. Ez a törvény egy értesítési rendszert vezetne be, amelyik időben figyelmezteti a polgárokat okmányaik érvényességi idejének lejártára' - idézte a politikust a közlemény.
A törvénytervezet szerint a polgárok értesítése SMS-ben vagy e-mailben történik. Ha a hatóságok nem rendelkeznek annak a polgárnak a mobiltelefonszámával vagy e-mail címével, akinek az okmányai lejárnak, postai úton is figyelmeztethetik.
Az USR emlékeztetett arra, hogy a Moldovai Köztársaságban sikeresen működik egy ilyen értesítési rendszer, amelyet könnyedén be lehetne vezetni Romániában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában