Választás

2024.03.20. 16:31

Alkotmányos az államelnök-választás előre hozására jogalapot teremtő törvénytervezet

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) beadványát elutasítva alkotmányosnak nyilvánította szerdán az alkotmánybíróság az év végén esedékes államelnök-választás előre hozására jogalapot teremtő törvénytervezetet.

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

A bírák egyhangúlag hozták meg döntésüket az államelnök-választást szabályozó törvényt módosító jogszabályjavaslatról. Az alkotmánybíróság szerdai közleménye szerint az USR beadványában bírált módosítás nem érinti a választójog alapjait, mert csupán azt az idősávot változtatja meg ideiglenesen, amelyen belül kitűzhető az államelnök-választás időpontja. Ez az idősáv a jelenlegi elnöki mandátum utolsó szakaszába került, így biztosított a mandátumok természetes egymásutánisága. Ugyanakkor a választások kiírásának időpontja és a választások dátuma közötti időszak elegendő arra, hogy a politikai pártok felkészülhessenek a választási küzdelemre – érvelnek a bírák.

A testület leszögezte: a törvénytervezet nem reformálja meg a választási jogszabályokat, és nem érinti a választási rendszer valamelyik lényegi elemét, ezért alkotmányos. A parlament által elfogadott tervezet szerint az államelnök-választást vasárnap tartják az államfő mandátumának lejárta előtti három hónapban, és a kormánynak legalább 75 nappal a szavazás előtt el kell fogadnia a választás időpontját kijelölő határozatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában