Tárgyalások

2024.03.06. 16:38

A schengeni csatlakozásról is beszéltek az EPP-kongresszuson

Agerpres

Az Európai Néppárt (EPP) támogatja Románia teljes körű schengeni csatlakozását, mert az ország teljesíti az összes csatlakozási kritériumot - jelentette ki Manfred Weber szerdán Bukarestben. Az EPP-elnök 'kihívásnak' nevezte, hogy az Osztrák Néppárt (ÖVP) az EPP-től eltérő álláspontra helyezkedik Románia schengeni csatlakozásának kérdésében.
A Nemzeti Liberális Párt elnökével, Nicolae Ciucával közös sajtótájékoztatón azt kérdezték az EPP elnökétől, miként kommentálja, hogy az Osztrák Néppárt (ÖVP) ellenzi az EPP programnyilatkozatát, mert az atomenergiára vonatkozó rész mellett Románia és Bulgária schengeni csatlakozását sem támogatja. "Az EPP-ben egyes kérdésekben eltérő véleményünk van, és teljesen demokratikus, hogy ezeket kifejezzük" - jött Weber válasza.
A politikus megismételte: az EPP támogatja, hogy Románia és Bulgária a schengeni térség teljes jogú tagja legyen, és ennek azonnal meg kellene történnie. Ugyanakkor gratulált a romániaiaknak ahhoz, hogy március 31-étől megszűnik a repülőtéri és kikötői határellenőrzés Románia és a szomszédos schengeni államok között.
Weber az álláspontjuk megváltoztatására szólította fel az osztrák szocialistákat, mivel ők is ellenzik Románia és Bulgária csatlakozását. 'Osztrák kihívással nézünk tehát szembe, az összes pártot meg kell győznünk' - jelentette ki.
Az Európai Néppárt bukaresti kongresszusának első napján bemutatott programnyilatkozat szerint "Bulgária és Románia teljes jogú schengeni tagságára van szükség, nemcsak a repülőtéri és kikötői, hanem a szárazföldi határellenőrzés mielőbbi megszüntetésével".
'Helyre kell hoznunk a jelenleg diszfunkcionálisan működő schengeni övezetet, különösen az EU külső határvédelmének további megerősítésével és az Európába irányuló illegális migráció megakadályozásával, hogy egy biztonságos és teljes, belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet jöjjön létre" - olvasható a küldöttek elé terjesztett dokumentumban.

*

Románia megérdemli, hogy teljes jogú tagja legyen a schengeni övezetnek - jelentette ki a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă szerdán Bukarestben, az Európai Néppárt kongresszusának megnyitóján.
A politikus kifejtette, hogy a román állampolgárok rendkívül fontosnak tartják országuk teljes körű schengeni csatlakozását. Szerinte Románia garantálni tudja az EU és a NATO határainak biztonságát, ami feljogosítja az országot a teljes jogú schengeni tagságra.
Beszédében Ciucă azzal érvelt, hogy Románia több tiszteletet érdemel, és a polgárait nem kellene kitenni a sorban állásnak a schengeni térségbe való belépéskor. 'Eleget tettünk a kötelezettségeinknek, ezért jogosak a várakozásaink' - jelentette ki, megköszönve a küldötteknek, hogy Románia schengeni csatlakozásának ügye be fog kerülni az EPP választási programjába is.
A PNL elnöke emlékeztetett arra, hogy Románia az első naptól Ukrajna és az ukrán nép mellé állt az orosz agresszió elleni jogos küzdelmükben, és segített a Moldovai Köztársaságnak megbirkózni a brutális háború következményeivel. Ugyanakkor külön köszönetet mondott Ursula von der Leyen főbiztosnak és az EP elnökének, Roberta Metsolának az Ukrajna és a keleti szövetségesek melletti elkötelezettségükért.
A Moldovai Köztársaságról kijelentette, hogy az ország Európa része, és mielőbb az EU tagjává kell válnia.
Kitért arra, hogy szerinte 'az Európai Unió destabilizálódásának veszélye nagyobb, mint valaha', és ezt a szélsőséges, populista pártok gerjesztik. 'A választásokon fel kell vennünk a harcot ezekkel az Európa-ellenes mozgalmakkal szemben. Nem hagyhatjuk, hogy dezinformációt terjesszenek. Ehhez határozottan és egységesen kell fellépnünk' - jelentette ki.
Végezetül Ciucă arról beszélt, hogy egy erős Európának erős gazdaságra van szüksége, az Európai Néppártnak pedig szembe kell néznie az új ipari forradalom kihívásaival. Szerinte a következő Európai Parlamentnek megoldást kell találnia a tudományos kutatás támogatására, hatékonyabbá tételére és az életminőség javítására valamennyi európai régióban. 'A bátorságot és víziót ötvöző, pragmatikus politikát kell folytatnunk' - mondta a PNL elnöke. 

*

A schengeni csatlakozás körüli politikai tangó nem vállalható - jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke az Európai Néppárt bukaresti kongresszusának szerdai nyitóülésén.
'A periférián vagyunk. Az Unió és a NATO peremvidékén. Ez egy időben jelent felelősséget, lehetőséget, de kockázatokat is. Ez a peremvidék a balti államoktól Bulgáriáig terül. Ma ez a legsérülékenyebb régiója az Uniónak. Ezért amikor azt látják az emberek, hogy még mindig a kettős mércét alkalmazzák egyes tagállamok velünk szemben, akkor dühösek, fel vannak háborodva' - fogalmazott beszédében Kelemen Hunor.
A politikus kifejtette: az EPP politikai családjában is ki kell mondani, hogy 'a schengeni csatlakozás körüli politikai tangó nem vállalható'. Hangsúlyozta, hogy Románia képes és meg tudja védeni az Unió külső határait. 'Ki lehet találni mindenféle ürügyet, kifogást a teljes schengeni csatlakozás elhalasztásához, ám ez rövid távon is óriási károkat okoz. Ezért innen is azt kérem mindazoktól, akik eddig fenntartásokkal viseltettek Románia schengeni csatlakozását illetően, hogy az azonnali politikai haszon helyett a közép és hosszú távú közös érdekeket helyezzék előtérbe' - jelentette ki.
Kelemen Hunor a kenyérhéjhoz hasonlította az Unió határain élő közösségeket.
'Mi itt a periférián olyan szerepet látunk el, mint a jó minőségű kenyér héja: ahogy a kenyér héja védi a kenyér belsejét, úgy védjük mi is a tőlünk bennebb élőket. Ha megreped a kenyér héja, kiszárad a belseje, megromlik, ehetetlenné válik. Ezért arra kérlek, hogy ne úgy tekintsetek ránk, mint egy fejlődő piacra, mint egy nyűgös és problémás vidékre. Hanem úgy, mint egy olyan pajzsra, amely az egész belső világot védi' - üzente a küldötteknek az RMDSZ elnöke.

Kelemen sok sikert kívánt a június 9-i európai parlamenti választásokra az Európai Néppártnak és összes tagszervezetének, hozzátéve, szeretné, ha az EPP a sikeres választások után elvégezné a szükséges korrekciókat.
'Legyen erőnk visszaadni a polgároknak a reményt és a hitet abban, hogy Európa a legjobb hely a Földön. Bizonyítsuk be nekik, hogy a mi nemzedékünk képes megőrizni és továbbadni azt az Európát, amely évszázadok óta alakította a világot és meghatározta a történelem menetét' - mondta az RMDSZ elnöke.
Az Európai Néppárt kongresszusa szerdán és csütörtökön zajlik Bukarestben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában