Felmérés

2024.03.07. 08:21

A romániai egészségügyi intézmények közel 58 százaléka nem végez terhességmegszakítást

Illusztráció

Forrás: Agerpres

Agerpres

A Független Szülésznők Szövetségének szerdán közzétett felmérése szerint a szülészeti és nőgyógyászati osztályokkal rendelkező romániai egészségügyi intézmények közel 58 százaléka nem végez terhességmegszakítást.
A kutatásba bevont 959 állami, illetve magán kórház és klinika közül 552 (57,55 százalék) nem végez abortuszt, 66 (6,88 százalék) pedig vagy gyógyszeres abortuszt biztosít a magzat kilencedik hetéig, vagy sebészeti terhességmegszakítást a tizennegyedik hétig, vagy mindkettőt. Ugyanakkor 142 egészségügyi intézmény (14,8 százalék) végez abortuszt kérésre, de csak a terhesség korai stádiumában (a magzat 5-7. hetéig a gyógyszeres és 7-10. hetéig a műtéti terhességmegszakítás esetén).
A felmérés szerint az állami egészségügyi intézmények 80 százaléka nem végez abortuszt, vagy nem válaszolt a feltett kérdésre.
A felmérésből kiderül az is, hogy a terhességmegszakítást nem végző kórházak és klinikák 90 százaléka nem irányítja át az abortuszt kérő nőket más egészségügyi intézménybe, annak ellenére, hogy ezt a kötelezettséget az orvosok etikai kódexe kifejezetten előírja.
Az adatok szerint az abortusz nem olcsó beavatkozás: a gyógyszeres terhességmegszakítás ára 1800 lejig, a műtétié pedig a 4800 lejig terjed. Még a szexuális erőszak áldozatainak is fizetniük kell ezért az orvosi szolgáltatásért.
A telefonos felmérés 2023 novembere és 2024 februárja között készült 959 olyan állami és magán egészségügyi intézmény (klinikák és kórházak) megkérdezésével, amelyek szülészeti és nőgyógyászati osztályokkal rendelkeznek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában