Közlemény

2024.03.08. 16:10

A román külügyminisztérium üdvözli Svédország NATO-csatlakozását

Illusztráció

Agerpres

A külügyminisztérium üdvözli, hogy Svédország csatlakozott a NATO-hoz, és március 7-én letétbe helyezte ratifikációs okmányát az Egyesült Államok Külügyminisztériumánál.

A szaktárca pénteki közleménye kiemeli, Svédország a harminckettedik szövetséges állam, és csatlakozásával a NATO erősebbé és biztonságosabbá válik. Ennek külön jelentősége van most, amikor Európa és az euroatlanti térség a legsúlyosabb biztonsági válsággal néz szembe a második világháború óta. 'A történelem legerősebb politikai-katonai szövetségéhez való csatlakozással Svédország a kollektív védelemben való részvétel felelősségét is magára vállalja, amely a NATO alapját képező három pillér egyike. Svédország NATO-csatlakozásának aktív támogatójaként Románia várakozással tekint az új szövetségessel való együttműködés elé, hogy egységes és koherens módon tovább erősítse az elrettentő és védelmi pozíciót a keleti szárnyon, északtól délig, a Balti-tengertől a Fekete-tengerig, az előretolt védelem egységes koncepciója érdekében' - olvasható a közleményben.

A külügyminisztérium leszögezi, Románia a nyitott kapuk politikájának híve marad, és támogatja a felvételt kérő országok erőfeszítéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában