Tudnivalók

2024.03.26. 19:37

A külföldi választókerületekben történő szavazásról tett közzé tájékoztatást a külügyminisztérium

Illusztráció

Agerpres

A külügyminisztérium részletes tájékoztatást tett közzé honlapján a külföldi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező román állampolgárok választójogának gyakorlásáról az idei európai parlamenti választásokon.
A szaktárca tájékoztatása szerint a dokumentum a június 9-én esedékes EP-választásokkal kapcsolatban felmerülő gyakori kérdésekre ad választ, például hogy milyen személyes dokumentumokkal igazolhatja magát a választó, mi a szavazóhelyiségek órarendje, vagy hogyan lehet jelentkezni a külföldi választási bizottságokba.
A külügyminisztérium azt is közli a diaszpórában élő román állampolgárokkal, hogy a külföldi választókerületekben csak az EP-választások keretében szavazhatnak, az EP-választásokkal azonos időben zajló helyhatósági választások keretében nem.

Minden román állampolgár szavazhat külföldön, aki külföldi hivatalos lakhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik vagy alkalomszerűen külföldön van, a választás napján vagy azt megelőzően betöltötte a 18. életévét, nem fosztotta meg választójogától bírósági ítélet, és nem szerepel egy Romániától eltérő EU-tagállam választói névjegyzékében.
Ha az illető egy másik EU-tagállam választói névjegyzékében szerepel, csak úgy szavazhat más választókerületben, ha írásos nyilatkozatban igazolja, hogy nem adta le voksát abban az országban, amelynek választói névjegyzékében szerepel. Külföldi voksoláskor személyazonossági igazolványt, útlevelet vagy - katonai iskolák diákjainak - katonakönyvet kell bemutatni.
Ennek kapcsán a külügyminisztérium kéri a román állampolgárokat, hogy akinek a személyazonossági okmánya lejárt vagy a közeljövőben lejár, idejében kérje új okmány kibocsátását az illetékes külképviseletnél.
Azok a román állampolgárok, akik a szavazás napján turistaként tartózkodnak külföldön, érvényes román személyazonossági okmányuk alapján a külföldi szavazóhelyiségek bármelyikében szavazhatnak európai parlamenti képviselőikről. Levélszavazásra nincs mód - szögezi le a tájékoztatás.
A június 9-i európai parlamenti választásokra külföldön kialakított szavazóhelyiségek listáját legkésőbb május 10-ig közzéteszik, és elérhető lesz a külügyminisztérium, valamint a román diplomáciai képviseletek honlapján.
A külföldön történő választásokról ezen a felületen lehet román nyelven tájékozódni.
A június 9-i választásokon megválasztják Románia 33 képviselőjét az Európai Parlamentbe. Az európai parlamenti képviselők mandátuma öt évre szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában