Megszavazták

2024.03.05. 12:12

A képviselőház is elfogadta az államelnök-választás időpontját módosító törvénytervezetet

Illusztráció

Agerpres

Döntő házként elfogadta kedden a képviselőház az államelnök-választás időpontját módosító törvénytervezetet.
A jogszabályjavaslat 183 támogató és 84 elutasító szavazatot kapott, egy képviselő tartózkodott.
A tervezet a 2004/370-es elnökválasztási törvényt módosítja. Előírásai szerint a választásokat vasárnap tartják, legtöbb három hónappal az államfő mandátumának lejárta előtt. A szavazás időpontja előtt legkevesebb 75 nappal a kormány egy határozatban kitűzi a választások dátumát.
A plénumban a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) frakcióvezetője, Ionuţ Moşteanu javasolta a tervezet visszaküldését a szakbizottságokhoz, többek között arra hivatkozva, hogy egy ilyen jelentőségű jogszabályt alaposabban meg kellene vitatni. Javaslatát elutasították.
A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselője, Georgel Badiu azzal vádolta a kormánypártokat, hogy a saját politikai érdekeiket követve a törvénymódosítással 'játék közben megváltoztatják a szabályokat', és erre eszközként használják fel a parlamentet és a kormányt.
Ludovic Orban képviselő felszólalásában demokráciadeficitet és polgárokkal szembeni tiszteletlenséget emlegetett, és felszólította a liberálisokat, hogy ne szavazzák meg a tervezetet. A politikus a jogszabályjavaslatot beterjesztő RMDSZ-t azzal vádolta, hogy 'összejátszik a kormánypártokkal'.
A keddi szavazás után a tervezet az elnöki hivatalhoz kerül kihirdetésre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában