Bojkott

2024.03.26. 18:03

A június 9-i választások bojkottálására készül az AUR

Hiányolja a kétfordulós polgármester-választást és ezért a június 9-i önkormányzati választások bojkottálására készül a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) - nyilatkozta keddi sajtótájékoztatóján az alakulat elnöke.

Illusztráció

Forrás: Facebook

Agerpres

George Simion emlékeztetett, van egy tervezetük a parlamentben a polgármesterek és a megyei tanácselnökök két fordulóban történő megválasztásáról, de már nincs esély arra, hogy azt még ebben a törvényhozási ciklusban elfogadják, mert "a polgármesteri hivatalok, a megyei tanácsok, az igazságszolgáltatás, a hírszerző szolgálatok, az alkotmánybíróság és a Nép Ügyvédje" is alá van rendelve a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) és a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL).
Az AUR elnöke hozzátette, "kétfordulós választás nélkül nincs remény a demokratikus győzelemre", ezért valamilyen formában bojkottálni fogják a június 9-i helyhatósági választásokat, és erre fognak biztatni más pártokat is. Simion szerint alakulata nem riad vissza a "szélsőséges, de demokratikus gesztusoktól", hogy kifejezze ellenvetését.
Az AUR elnöke ugyanakkor a közösségi média "cenzúrázására" tett kísérletről is beszélt, "antidemokratikus és totalitárius magatartással" vádolva a "Iohannis-rezsimet", amelyet szerinte Marcel Ciolacu miniszterelnök és Nicolae Ciucă szenátusi elnök képvisel.
George Simion felrótta azt is, hogy túl nagyszámú aláírás gyűjtésére kötelezik a választáson indulni kívánó pártokat, szerinte ez akadályozza az új, fiatal alakulatokat. "Nem beszélhetünk többpártrendszerről, amikor 200 ezer aláírást követelnek egy párttól két hét alatt" - fogalmazott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában