ADR

2024.03.13. 14:15

A digitalizálási hatóság elnöke szerint a napokban üzemképes lesz az egységes állami digitális platform

Agerpres

A digitalizálási hatóság (ADR) elnöke, Dragoş Vlad egy szerdai szakmai rendezvényen kijelentette, hogy várhatóan ezen a héten vagy jövő héten üzemképessé válik a kormányzati felhő részét képező egységes digitális platform, amelyik decembertől 15 állami intézmény adatbázisát kapcsolja össze.
A szakember elmondta, hogy jövő év végén további 30 intézmény kapcsolódik majd a platformhoz.
Dragoş Vlad kifejtette, hogy az ADR többek között a Különleges Távközlési Szolgálattal együttműködve kidolgozott egy olyan hibrid megoldást a kormányzati felhő működtetésére, amelyik egyszerre biztosítja az adatok biztonságos tárolását és a legújabb technológiákhoz való hozzáférést.
Szerinte egyetlen problémát kellene még áthidalni: az az új technológiák beszerzését és karbantartását bizonyos szoftvertermékek elavulása után. Hozzátette, hogy megoldásra vár a kormányzati felhő felhasználóinak kiképzése is.
Az ADR elnöke szerint sok még tennivaló a kormányzati intézmények digitalizálása terén. Elmondta, hogy az elmúlt tíz évben befektetések történtek a minisztériumok és intézmények informatikai rendszereibe, de ezeket nem feltétlenül úgy tervezték, hogy utólag összekapcsolhatók legyenek. 'Most az a nagy kihívás, hogy több tucat, vagy akár több száz központi informatikai rendszert összekapcsoljunk. Nem beszélve a helyi rendszerekről, amelyeket szintén össze kell kapcsolni és át kell vinni a kormányzati felhőbe, éppen azért, hogy kiküszöböljük a fűzős irattartók használatát' - magyarázta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában