Választások

2024.02.06. 07:33

Siegfried Mureşan: Az EU-ban nem nézik rossz szemmel az európai parlamenti és a helyhatósági választások összevonását

Fotó: rares helici

Agerpres

Az európai parlamenti és a helyhatósági választások összevonását nem nézik rossz szemmel az EU-ban, a tagállamokban ez bevett gyakorlat - jelentette ki hétfőn Strasbourgban Siegfried Mureşan.
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) romániai újságíróknak nyilatkozó európai parlamenti képviselője kifejtette: a választási törvények módosítását röviddel a választások időpontja előtt nyilván bírálták volna az EU illetékes intézményei, de 'ez most nem az az eset'. A kormány most mindössze arra készül, hogy előre hozza a helyhatósági választások dátumát - magyarázta. Emlékeztetett arra is, hogy korábban a romániai EP-választásokat két alkalommal is összevonták országos népszavazásokkal.
Arról, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a Velencei Bizottsághoz fordult a választások összevonásának ügyében, Siegfried Mureşan kijelentette: semmilyen okot nem lát arra, hogy az alkotmányjogászokból álló tekintélyes európai testület negatív véleményt fogalmazzon meg.
Az EP-képviselő reményét fejezte ki, hogy a választások összevonása esetén az európai ügyek nem fognak a helyi kérdések árnyékába kerülni. Hozzátette, hogy ez majd a képviselőjelöltek felkészültségén is fog múlni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában