Platform

2024.02.29. 15:39

Rafila: Az év vége előtt működőképes lesz a Nemzeti Rákregiszter

Agerpres

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy még az év vége előtt működőképes lesz a Nemzeti Rákregiszter, ami azt jelenti, hogy a betegek egységesített adatait a diagnózis felállításakor bevezetik a számítógépes platformba.
'A Nemzeti Rákregiszter létrehozásáról szóló törvényt már elfogadták. De ne úgy képzeljék el, hogy ez egy füzet, amelybe majd elkezdenek írni' - mondta Rafila a parlamentben. Magyarázata szerint a platformot az ország minden olyan egészségügyi intézménye használni fogja, ahol a rákos megbetegedések diagnózisát felállítják. 
Rafila elmondta, hogy a szakemberek elkészítették az informatikai platform közbeszerzési eljárásához szükséges műszaki dokumentációt.
'Úgy vélem, hogy a regiszter még az év vége előtt működőképes lesz. Nem akarok ennél derűlátóbb lenni. Inkább mondok év végét, és ha mégis már ősszel használható lesz, annál jobb' - szögezte le a tárcavezető.
Arról is beszámolt, hogy az egészségügyi minisztériumnak szándékában áll létre hozni a Ritka Betegségek Nemzeti Regiszterét, és hamarosan elkezdik a megbeszéléseket erről a parlamenti szakbizottsággal és egészségügyi szakértőkkel.
Rafila csütörtökön részt vett a Ritka Betegségekkel Élők Országos Szövetsége által a parlamentben szervezett konferencián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában