Jó gyakorlatok

2024.02.27. 16:36

Paktumot szorgalmaz az államfő a környezetvédelem prioritásáról

Paktumot sürgetett kedden az államfő a környezetvédelem prioritásáról.

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Klaus Iohannis A civil szervezetek által javasolt jó gyakorlatok a környezetvédelemben című rendezvényen tartott beszédet az elnöki hivatalban. Kifejtette, hogy a legjobb környezetvédelmi politikák és jogszabályok kidolgozásához elengedhetetlen a párbeszéd és az együttműködés az állami intézmények, a civil társadalom, az üzleti élet és az akadémiai szféra között. "Úgy látom, hogy a társadalom egészének egy paktumban rögzített elkötelezettségére van szükség a környezetvédelem országos prioritásáról" – fogalmazott az államfő.

Emlékeztetett arra, hogy az élőhelyek újjáépítése vagy az éghajlati katasztrófák megelőzése stratégiai tervezést és jelentős erőforrásokat igényel. E kihívások megoldásához szerinte pártok közötti együttműködésre és hosszú távú politikai elkötelezettségre van szükség.

Iohannis hangsúlyozta, hogy a környezetvédelmi döntések és intézkedések hatással vannak a jelen és a jövő nemzedékeire. Egyben köszönetet mondott a civil társadalomnak azért, hogy folyamatosan részt vesz "a társadalom előtt álló számos válsághelyzet megoldásának megtalálásában és megvalósításában".

Kitért arra is, hogy az oktatásnak fontos szerepe van a környezettudatos magatartás alakításában, többek között az iskolai Zöld hét keretében. Végezetül emlékeztetett arra, hogy számos szervezet igyekszik közvetlenül bevonni a közösségeket a természetvédelembe és az energetikai átállásba. "Így a polgárok jobban megértik a környezetvédelmi lépések előnyeit, és valódi partnerekké válnak a zöld átállásban" – fogalmazott Iohannis. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában