Tiltakozás

2024.02.08. 10:01

Országszerte tüntettek az AUR tagjai és szimpatizánsai a választások esetleges összevonása ellen

Agerpres

Országszerte tüntettek szerda este az AUR tagjai és szimpatizánsai az európai parlamenti és a helyhatósági választások esetleges összevonása ellen.
Bukarestben a Victoriei téren több száz tüntető gyűlt össze, akik gyászmenetet szimulálva vonultak a Szociáldemokrata Párt (PSD) Kiseleff sugárúti székháza elé, ahol gyertyákat gyújtottak 'a demokrácia emlékére'.
Mihai Enache, az AUR bukaresti szervezetének elnöke kijelentette, hogy az EP-választások és a helyhatósági választások azonos időben történő lebonyolítása csak 'zavart' fog okozni.

A tüntetők szerint a választások összevonása azt bizonyítaná, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) csak saját kiváltságait próbálja megőrizni, a demokrácia kárára.
'Összevont választás: elásott választás' - skandálták a tüntetők, kezükben pedig olyan feliratokat tartottak, mint 'Ne öljétek meg a demokráciát, igazságot akarunk', 'Igazságot akarunk, nem összevonást'.
Tüntetéseket szervezett az AUR az ország több városában is a választások összevonásának terve ellen.
Marosvásárhelyen mintegy 150-en fejezték ki nemtetszésüket a prefektusi hivatal épülete, illetve a PSD- és a PNL-székház előtt, Szatmárnémetiben körülbelül 50 ember helyezett el gyertyákat a koalíciós pártok székházai előtt, és egy perc néma csenddel is adóztak 'a meggyilkolt demokrácia emlékének'. Nagyszebenben száz körüli volt a tiltakozó AUR-osok száma, és további tüntetéseket helyeztek kilátásba. Nagybányán mintegy 300-an gyűltek össze, szintén temetést szimulálva, koporsóval és gyertyákkal érzékeltetve 'a demokrácia eltemetését'.
Tiltakozó megmozdulásokat tartott az AUR a PSD megyei szervezetének székháza előtt Târgoviştén, Buzăuban, Besztercén, Craiován, Konstancán, Râmnicu Vâlceán, Botoşani-ban, Ploieşti-en és Giurgiuban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában