Tudnivalók

2024.02.28. 18:11

Mircea Fechet: A tavasz folyamán elindul a kályhák roncsprogramja

Illusztráció

Agerpres

Várhatóan a tavasz folyamán elindul a kályhák roncsprogramja - jelentette be a szerdai kormányülés utáni sajtótájékoztatóján a környezetvédelmi miniszter.
Mircea Fechet elmondta, hogy a minisztérium figyelembe veszi a program közvitája során beérkezett észrevételek egy részét. Többek között arról döntöttek, hogy kibővítik azoknak a termékeknek a listáját, amelyek megvásárlásához támogatást nyújt az állam, és pénzt lehet majd igényelni a kályha biztonságosabbá tételéhez szükséges kémény felszereléséhez is.
A miniszter emlékeztetett arra, hogy a kályhavásárlási támogatásra egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével is lehet majd pályázni. Hozzátette, a programot azért is szeretnék mielőbb meghirdetni, hogy a következő télen a támogatás igénylői már korszerű, nagy hatásfokú kályháknál melegedhessenek.
Mircea Fechet január közepén jelentette be, hogy kísérleti jelleggel és 500 millió lejes költségvetéssel idén beindítja a környezetvédelmi minisztérium a kályhák roncsprogramját.
A tárcavezető akkori közlése szerint a program legalább 80 százalékos hatásfokú és alacsony szennyezőanyag-kibocsátású kályhák beszerzésére nyújt támogatást a pályázóknak. A kísérleti program 28 megye hegyvidéki településeire terjed ki, ahol hosszabbak és fagyosabbak a telek. A pályázók legtöbb 10 ezer lejes támogatást igényelhetnek egy korszerű kályha megvásárlásához. A miniszter becslése szerint az 500 millió lejes keret mintegy 50.000 kályha beszerzésének támogatására lesz elegendő.
A miniszter hangsúlyozta, hogy a finanszírozás kizárólag legkevesebb 80 százalékos hatásfokú kályha megvásárlására igényelhető. További feltétel, hogy a kályha részecskekibocsátása nem haladhatja meg 40 grammot, az illékony szerves vegyületek kibocsátása a 120 grammot, a szén-monoxid kibocsátása az 1500 milligrammot, a nitrogén-oxid kibocsátása pedig a 300 milligrammot köbméterenként. Mindezek mellett a kályha névleges teljesítményének 8 és 35 kilowatt közöttinek kell lennie. Egy ilyen kályhával akár egy 200 négyzetméteres jól szigetelt lakást is ki lehet fűteni - részletezte Fechet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában