Schengen

2024.02.06. 07:35

Luminiţa Odobescu Szófiában: Egyeztetünk a bolgár féllel a teljes körű schengeni csatlakozás folyamatáról

Agerpres

Románia és Bulgária egyeztet annak érdekében, hogy 'a lehető leghamarabb' megszűnjön az ellenőrzés az uniós szárazföldi határain - jelentette ki hétfőn Szófiában Luminiţa Odobescu.
A külügyminiszter a bolgár hivatali kollégájával, Mariya Gabriellel tartott sajtótájékoztatót.
Odobescu elmondta, hogy a két ország folytatja a párbeszédet Ausztriával, a többi tagállammal és az Európai Bizottsággal a teljes körű schengeni csatlakozásról.
Hozzátette, hogy a bolgár külügyminiszterrel megvitatta a Fekete-tenger térségének biztonsági kérdéseit és az Ukrajna elleni orosz háború kockázatait. 'Hangsúlyoztam a NATO védelmi és elrettentő pozíciója megerősítésének jelentőségét a keleti szárnyon' - tette hozzá a román diplomácia vezetője.
A közös tengeri aknamentesítésről szóló román-bolgár-török megállapodás Odobescu szerint a példa arra, hogy a két ország hogyan tud együttműködni a fekete-tengeri régióban 'nehéz körülmények között'.
A külügyminisztérium hétfői közleménye szerint bolgár kollégájával folytatott tárgyalásain Lumini?a Odobescu üdvözölte a pozitív fejleményeket a mindkét ország számára fontos infrastrukturális beruházások - a FastDanube-projekt és egy új Duna-híd építése - előrehaladásával kapcsolatban. Ezek szerinte jelentősen hozzájárulnak a regionális összekapcsolhatóság megerősítéséhez.
A román külügyminiszter szófiai látogatásán Rumen Radev bolgár államfő és Nikolai Denkov miniszterelnök is fogadta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában