Munkaügyi minisztérium

2024.02.20. 10:04

Kezdődik a beilleszkedési támogatások kifizetése

Forrás: Facebook/Ministerul Muncii și Solidarităţii Sociale

Agerpres

Az Országos Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (ANPIS) megkezdi a beilleszkedési támogatások (venit minim de incluziune - VMI) kifizetését; ebben a hónapban a 209.856 kedvezményezett összesen 132,9 millió lejt kap - közölte kedden a munkaügyi minisztérium. A szaktárca Facebook-bejegyzésében emlékeztetett, hogy a beilleszkedési támogatás a garantált minimáljövedelmet és a családi pótlékot váltja fel 2024. január 1-től.
Február 20-án, kedden azoknak a rászoruló személyeknek és családoknak utalják a beilleszkedési támogatást, akik bankszámlára kérték az összeget, a többieknek február 22-étől kezdődően a hónap utolsó napjáig kézbesíti a postás.
A bejegyzésben Simona Bucura Oprescu tárcavezető hangsúlyozta, a VMI egy szociális támogatási program, amelynek célja segíteni a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyeket és családokat a pénzügyi akadályok leküzdésében. A program ösztönzi az oktatást, hiszen a támogatásban részesülő családok iskolába járó gyermekei automatikusan megkapják a szociális ösztöndíjat is. Ugyanakkor ösztönzi a munkavállalást is, mivel a munkaképes kedvezményezettek automatikusan bekerülnek az Országos Munkaerő-elhelyezési Ügynökség (ANOFM) munkaközvetítő programjaiba, az iskolázatlanok pedig részt vehetnek a "Második esély" elnevezésű programban.
A beilleszkedési támogatás magában foglalja a beilleszkedési segélyt és a gyerekes családoknak járó juttatást is. A kérelmezőknek egyetlen kérvényt kell benyújtaniuk a támogatás mindkét formájára, és a család összetétele, illetve jövedelme alapján dől el, hogy a VMI melyik komponensére (vagy mindkettőre) jogosultak - emlékeztettek a bejegyzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában