Határozat

2024.02.29. 15:03

Kelemen Hunor a katolikus gimnázium ügyéről: Felháborító, amit a Maros megyei prefektus művel

Illusztráció

Agerpres

Felháborítónak nevezte csütörtökön Kelemen Hunor, hogy a Maros megyei prefektus megtámadott a bíróságon egy olyan határozatot, amelyik 'a természetes mederbe terelte volna' a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyét.
Az RMDSZ elnökét azzal kapcsolatban kérdezték az újságírók egy sajtóeseményen, hogy a prefektus fellebbezése nyomán a marosvásárhelyi ítélőtábla jogerősen érvénytelenítette a városi tanács 2022-es döntését a katolikus iskola újbóli létrehozásáról.
Válaszában Kelemen emlékeztetett arra, hogy a marosvásárhelyi városi tanács tavaly is elfogadott egy határozatot a katolikus gimnázium újbóli létrehozásáról, de a Maros megyei kormánymegbízott ezt is megtámadta. 'Teljességgel felháborító, amit művel. A hatalmát felhasználva minden döntést megtámad, és egy olyan döntést is, amely a természetes mederbe terelte volna a dolgokat. (...) Valójában azt mutatta meg, hogy nincs empátiája a magyar közösség iránt, a szülők iránt, akik több mint 10 éve kérnek egy iskolát, és nincs empátiája a gyerekek iránt, akik ebben az iskolában szeretnének tanulni. Felháborító, hogy prefektusként örülni tud, amiért sikerült megakadályozni egy oktatási intézmény létrehozását' - nyilatkozta a szövetségi elnök.
Arra a kérdésre, hogy mit lép a továbbiakban az RMDSZ, a politikus kijelentette: 'létrehozzuk az iskolát'.
Csütörtökön az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete azzal vádolta a prefektust, hogy a bírósági döntésről beszámoló szerdai közleményében félretájékoztatta a közvéleményt.
'Az ítélőtábla egy olyan határozatot érvénytelenített, amely nem az iskola megalapítási szándékát jelezte, nem az iskola létrehozásáról döntött. Az ítélőtábla egy 2022-es helyi tanácsi határozat esetében hozott döntést. A törvényszék asztalán van egy másik, 2023-ban elfogadott tanácsi határozat is, amely a 2024-25-ös tanévtől tenné lehetővé az iskola működését. Bízunk abban, hogy az utóbbi esetben a vásárhelyi önkormányzatnak ad igazat a törvényszék, nem a prefektusi hivatalnak' - olvasható az RMDSZ-szervezet közleményében.
A Maros megyei prefektúra szerdán közölte, hogy jogerősen érvénytelenítette a marosvásárhelyi ítélőtábla a Bolyai Farkas Elméleti Líceum átszervezéséről és a római katolikus gimnázium létrehozásáról szóló 2022-es városi tanácsi határozatot.
A marosvásárhelyi városi tanács 2022. augusztus 25-én elfogadott határozatát a prefektúra támadta meg a közigazgatási bíróságon. Szerdai közleményében az intézmény felidézte: többek között arra hivatkozott, hogy elfogadása előtt a határozatot nem véleményezték a városi tanács szakbizottságai, és nem az előírásoknak megfelelően bocsátották közvitára. Emellett a prefektúra szerint a 2023-2024-es tanév iskolahálózatának bővítését az oktatási minisztériumnak is véleményeznie kellett volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában