Hadgyakorlat

2024.02.29. 16:58

Jövőre dandár szintűre emelik a NATO romániai harccsoportját

Illusztráció

Agerpres

A NATO romániai harccsoportját 2025-ben dandár szintűre emelik, ami azt jelenti, hogy a Nagysinken állomásozó szövetséges katonák létszáma 4000-re emelkedik - jelentette ki csütörtökön román újságíróknak Loic Girard tábornok, a harccsoport francia parancsnoka.
A zászlóalj dandár szintűre emelésének várható időpontja május, amikor a Dacian Spring elnevezésű multinacionális hadgyakorlat zajlik.
A tábornok elmondta, hogy a katonák létszámának emelése mellett a harccsoport fegyverzete is bővül 37 Leclerc típusú harckocsival és Caesar típusú lövegekkel.
A Dacian Spring multinacionális hadgyakorlat célja egy teljes dandárnyi NATO-katona Európa határain történő gyors bevetésének a tesztelése. Ez a dandár néhány hétig romániai kiképzésen vesz részt, és a gyakorlat végeztével a katonák visszatérnek hazájukba.
A több mint 1500 katonából álló nagysinki multinacionális zászlóalj állandó jelleggel Romániában állomásozik. A Franciaország által vezetett harccsoportot 2022 májusában, röviddel az ukrajnai háború kirobbanása után hozták létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában