Környezetvédelem

2024.02.29. 09:24

Februárban eddig több mint 18 millió italcsomagolást váltottak vissza a betétdíjas rendszerben

Illusztráció

Fotó: Nagy Noemi

Agerpres

Több mint 18 millió italcsomagolást váltottak vissza eddig februárban a betétdíjas rendszerben - számolt be szerdai sajtótájékoztatóján a környezetvédelmi miniszter.
Mircea Fechet szerint ez hatalmas növekedés az előző hónapokhoz képest, decemberben ugyanis 30.000, januárban pedig 2,2 millió italcsomagolást sikerült begyűjteni a lakosságtól. Emlékeztetett arra, hogy februárnak még nincs vége, és elmondta, hogy számításai szerint ebben a hónapban meg fogja haladni a 20 milliót a visszaváltott csomagolások száma.
„A dolgok jelenlegi állása szerint remélhetőleg Románia egyike lesz azoknak az országoknak, ahol az újrahasznosítás életformává válik” - jelentette ki Fechet. Elismerte azt is, hogy a visszaváltási rendszer még nem működik tökéletesen, de közlése szerint a minisztérium a kereskedőkkel konzultálva folyamatosan dolgozik a zavarok elhárításán.
A miniszter megjegyezte: akadnak olyan gazdasági szereplők, amelyek vonakodnak részt venni a rendszerben, különböző kibúvókra hivatkozva bírósághoz fordulnak, vagy törvénymódosítás révén próbálnak mentességet szerezni az előírások alól. Hangsúlyozta, hogy a kötelezettség mindenkire vonatkozik. „Egyértelműen elutasítjuk a betétdíjas visszaváltási rendszerből való kilépésre irányuló kísérleteket” - jelentette ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában