Optimizmus

2024.02.27. 17:12

Ciolacu: Románia a következő 4-5 évben Euróba egyik legnagyobb gazdasági hatalmává válhat

Ha megőrzi a politikai és gazdasági stabilitását, Románia a következő 4-5 évben Euróba egyik legnagyobb gazdasági hatalmává válhat - jelentette ki kedden Marcel Ciolacu.

Forrás: gov.ro

Agerpres

A miniszterelnök a román-amerikai kereskedelmi kamara (AmCham) rendezvényén tartott beszédet amerikai befektetők előtt. Ciolacu kifejtette, a kormány érdekelt abban, hogy a Romániában jelenlévő amerikai vállalatok minél nyereségesebbek legyenek, mert így az ország gazdasága fejlődik, és az állam több pénzt tud fordítani az infrastruktúrára, az egészségügyre és az oktatásra. Majd azt javasolta az amerikai befektetőknek, hogy a kormánnyal közösen dolgozzanak ki öt stratégiai beruházási célkitűzést és az ezekhez társuló legmegfelelőbb finanszírozási mechanizmusokat.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány hatékony szabályozással igyekszik megkönnyíteni az üzleti életet, ösztönözni a beruházásokat és új, jól fizető munkahelyek megteremtését. Emellett rekord összeget – 2028-ig összesen mintegy 700 milliárd lejt – fordít uniós alapokból és költségvetési forrásokból közberuházásokba és a vállalkozások állami támogatására. Mindehhez az amerikai üzletembereknek a know-how és a technológia mellett szakemberekkel, magánbefektetésekkel, innovációval és exportpotenciállal kell hozzájárulniuk – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy Romániának "már nincs ideje kis projektekre", és a nagy projektekhez komoly tapasztalattal rendelkező nagyvállalatokra van szükség. "Nem csak pénzünk van ilyen projektek elindítására, hanem egy új törvényi keretünk is a PPP-beruházásokhoz" – jelentette ki. Megemlítette azt is, hogy Románia a térség legnagyobb regionális energiaközpontjává válhat. "Ezek olyan konkrét realitások, amelyeket együtt üzleti projektekké alakíthatunk át" – mondta Ciolacu a befektetőknek.

Közölte velük, hogy a kormány politikai és pénzügyi értelemben is szavatolná a befektetéseiket. Ígéretet tett arra, hogy idén nem növelik az adókat, Románia teljesíteni fogja az országos helyreállítási tervben (PNRR) rögzített vállalásait, és "egy pillanatra sem tér el" a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez való csatlakozásra kijelölt pályától.

Kitért arra, hogy a helyhatósági és az európai parlamenti választások összevonásának, illetve az államelnök-választás előre hozásának jótékony hatása lesz a gazdaságra, lehetővé teszi a nagyberuházások folytatását. "A választási ellenségeskedés helyett a társadalmi stabilitást választottuk! A garancia, amit miniszterelnökként és pártelnökként felajánlok önöknek az, hogy (...) Románia elutasítja a demagógiát és a populizmust! Romániának 2024 után is stabil kormánya lesz" – fogalmazott Ciolacu.

Beszéde végén a kormányfő kijelentette: bízik abban, hogy Románia a következő 4-5 évben Európa egyik gazdasági hatalmává válhat, ha megőrzi a politikai és gazdasági stabilitását. Szerinte ez nem álom, hanem az ország uniós csatlakozása utáni gazdasági és társadalmi pályáján alapuló előrejelzés. Ennek megfelelően Romániában a GDP négy év múlva a jelenlegi 320 milliárd euróról 500 milliárd euróra, a bruttó országos átlagbér 2000 euróra, az országos minimálbér pedig 1200 euróra nőhet – sorolta Ciolacu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában