Választások

2024.02.22. 09:27

Ciolacu: Román emberként büszke lennék, ha Románia elnöke magas politikai funkcióba kerülne

Agerpres

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kijelentette szerda este, hogy román emberként büszke lenne, ha a jelenlegi államfő magas európai tisztséget foglalna el a jövőben.
Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă közös sajtótájékoztatót tartott szerda este, miután bejelentették, hogy a helyhatósági és a júniusi európai parlamenti választásokat összevonják, a két kormánypárt közös jelöltlistát állít az EP-választásokon, de önálló jelölteket indít a helyhatósági választásokon. Ciolacu azt is bejelentette, hogy szeptemberben szervezik meg az államfőválasztást, a parlamenti választásokra pedig decemberben kerül sor.
Az újságírók arra voltak kíváncsiak, hogy az államelnök-választások korábbi időpontra történő kitűzése összefüggésben van-e azzal, hogy Klaus Iohannis esélyes lehet egy magas európai tisztség betöltésére. Marcel Ciolacu azt felelte, erről a két párton belül tárgyaltak, és a minél nagyobb választási részvétel volt a fő szempont.
Kifejtette, a decemberi időpont a parlamenti választások közelsége, a Szent András-nap és román nemzeti ünnep, a következő évi költségvetési tervezet elfogadása, az Európai Bizottsággal való egyeztetések és más várható politikai események miatt nem lett volna alkalmas az államfőválasztásra. Ezért döntöttek úgy, hogy előre hozzák - mondta Ciolacu.
Hozzátette, román emberként büszke lenne, ha Románia elnöke magas politikai funkcióba kerülne. Ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy a közös európai parlamenti jelöltlista révén Romániának erősödik az alkupozíciója mindkét nagy európai politikai családban. 'A romániaiak most erős román jelenlétet akarnak az európai és euroatlanti struktúrákban' - jelentette ki a PSD elnöke.
Arra az újságírói kérdésre, hogy Klaus Iohannis államfő részt vett-e a két párt közötti egyeztetéseken, Nicolae Ciucă PNL-elnök tagadó választ adott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában