Oktatás

2024.02.05. 13:56

Az USR a Nép Ügyvédjéhez és a Számvevőszékhez fordul az új közoktatási törvény teremtette joghézag miatt

Agerpres

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora, Ştefan Pălărie hétfőn bejelentette, hogy tájékoztatta a Nép Ügyvédjének Hivatalát és a Számvevőszéket a megyei tanfelügyelőségek és a közoktatás minőségét biztosító ügynökség (ARACIP) felszámolása nyomán keletkezett 'joghézagról'.
A parlamentben nyilatkozó ellenzéki politikus elmondta, a hazai közoktatás 'a robbanás szélén áll', mert az oktatási minisztérium semmit sem hozott létre a tavaly szeptemberben megszüntetett ARACIP és a tanfelügyelőségek helyébe. A szenátor szerint Ligia Deca tárcavezető kénye-kedve szerint, 'kaotikusan' alkalmazza a régi és az új közoktatási törvény egyes előírásait. 'Sürgős tisztázás hiányában a felszámolt intézmények valamennyi jogi aktusa semmisnek minősül, ha bíróságon megtámadják' - jelentette ki. Példaként említette a pedagógusok áthelyezését másik iskolába, aminek így szerinte jelenleg nincs jogalapja.
Ştefan Pălărie elmondta, több párttársával együtt tájékoztatta Mihai Busuioc számvevőszéki elnököt és Renate Weber ombusdmant erről a joghézagról, és kéri a 'két közpénzből működtetett intézménytől' a közoktatás jogi keretének tisztázását.
A politikus ugyanakkor felszólította Ligia Deca oktatási minisztert is a helyzet nyilvánosság előtti tisztázására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában