Közlemény

2024.02.27. 11:04

Az oktatási és az értékelési módszerek felülvizsgálatát sürgeti a Koalíció az Oktatásért Szövetség

Fotó: Coalitia pentru educatie

Agerpres

A tanulási és az értékelési folyamatok felülvizsgálatát sürgeti a Koalíció az Oktatásért Szövetség a próba-képességvizsgák és a PISA-tesztek gyenge eredményei miatt.
A mai közleményében a szakmai szervezet emlékeztetett arra, hogy a matematika próba-képességvizsgán a diákok 60 százaléka nem érte el az 5-ös, több mint 80 százalékuk pedig a 7-es osztályzatot. Románból valamivel jobbak voltak az eredmények: a tanulóknak csak a 26 százaléka nem érte el az 5-öst, de 57 százalékuk 7-es alatti osztályzatot kapott.
A szövetség ezért úgy véli: a matematika területén egyértelműen szükség van a tanterv reformjára, hogy ez a tantárgy "relevánsabbá, a valós életben alkalmazhatóbbá és motiválóbbá váljon". Ezt támasztja alá a szervezet szerint az is, hogy a 2022-es matematikai PISA-felmérésben a romániai 15 évesek 49 százaléka nem érte el az alapkészségek szintjét sem.
A közlemény szerint a PISA-felmérés azt is megmutatta, hogy a diákok családi háttere is befolyásolja az eredményeiket, mert a hátrányos helyzetű gyerekek csak kis arányban teljesítettek jól a teszteken. Az egyenlőtlenségekre rávilágítanak a tavalyi képességvizsgák eredményei is: országosan a tanulók közel 40 százalékának volt 5-ös alatti az átlaga, míg a városokban 14 százalék volt ez az arány.
Közleménye szerint a szakmai szervezet olyan méltányos oktatási rendszer kialakítását szorgalmazza, amelyik elősegíti a valódi tanulást és a kompetenciák fejlesztését a végzősök profiljának megfelelően. Emellett egy olyan "formatív és szabványosított" folyamatos értékelést tart szükségesnek, amelyik a tanulóknak a kompetenciák fejlesztése terén elért előrehaladására összpontosít.
A szövetség úgy véli, hogy a fontosabb országos vizsgák, (mint például a 8. osztály végi képességfelmérő vizsga) jelenlegi formájukban "csak indokolatlan nyomást gyakorolnak a gyerekekre és a tanárokra egyaránt". Ez a rendszer a szervezet szerint "nem megfelelő" a 12 osztályos kötelező oktatás keretében, mert "tovább ösztönzi a kizárólag a vizsgatárgyakra és a korrepetálási szolgáltatásokra való összpontosítást".
A Koalíció az Oktatásért Szövetség többek között a következő intézkedéseket szorgalmazza:
- a tanterv (tantárgyak) felülvizsgálata és összehangolása, valamint az oktatás hozzáigazítása a tanulók fejlettségi szintjéhez, a tanév hosszához és rendjéhez, hogy az oktatás a valós életben szükséges kompetenciák fejlesztéséhez kapcsolódjon;
- az interdiszciplinaritás bevezetése annak érdekében, hogy ténylegesen biztosítsa a végzősök profiljában meghatározott összes kompetencia elsajátítását;
- konkrét programok bevezetése a városi és a vidéki települések közötti jelentős tanulási különbségek megszüntetésére;
- a tanárok alap- és továbbképzésének javítása, különös tekintettel az értékelési és adatfelhasználási komponensre;
- az iskolai autonómia ösztönzése az összes tanintézet számára kötelező minőségi minimumkövetelmények meghatározása mellett;
- az átláthatóság és kiszámíthatóság biztosítása a felmérő vizsgák tartalmának és javítási útmutatójának kidolgozásakor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában