Kezdeményezés

2024.02.03. 10:42

Átírnák a család alkotmányos meghatározását

Illusztráció

Agerpres

Átírná a család alkotmányos meghatározását és az alaptörvénybe foglalná a készpénzhasználat jogát egy pénteken ismertetett alkotmánymódosító polgári kezdeményezés.

A kezdeményezőbizottság elnöke, Eugen Popescu egy sajtótájékoztatón emlékeztetett: az alaptörvény 48. cikkének 1. bekezdése szerint a család 'két házastárs önkéntes elhatározással létrehozott házassága'. Közölte, hogy ez a meghatározást az 'egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságára' kívánják változtatni. Popescu érvei szerint a házastársak értelemszerűen ellenétes neműek, és ezt pontosítanák a család alkotmányos meghatározásában.

A kezdeményezőbizottság elnöke elmondta, hogy ez a módosítással az alkotmány megingathatatlanul szavatolná a család védelmét. Emlékeztett arra, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 16. cikke szerint a család 'a társadalom természetes és alapvető alkotóeleme és joga van a társadalom, valamint az állam védelmére'. Úgy fogalmazott: Romániára jellemző fontos kulturális, történelmi és erkölcsi megfontolásokból csak az ellentétes nemű párok köthetnek házasságot és alapíthatnak családot.

Eugen Popescu a készpénzhasználat jogának alkotmányba foglalásáról elmondta: a digitalizáció és a készpénzhasználat visszaszorításának körülményei között 'létfontosságú' ennek a fizetési eszköznek a védelme, hogy az emberek 'akadálytalanul hozzáférhessenek az árukhoz és szolgáltatásokhoz'. 'Mindenképpen biztosítani kell, hogy az elektronikus fizetési eszközökre való áttérés ne sértse azoknak a polgároknak a jogait, akik továbbra is készpénzt kívánnak használni' - szögezte le.

Popescu közölte azt is, hogy az alkotmánymódosító polgári kezdeményezést több civil szervezet, köztük a Romániai Családok Szövetsége és a Határon Túli Románokért Alapítvány is támogatja, és elkezdték a támoga aláírások gyűjtését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában