Sztrájk

2024.02.22. 15:02

Általános sztrájkba léphetnek a Román Posta alkalmazottai

Általános sztrájkba lépnek a Román Posta alkalmazottai, ha a hónap végéig nem tudnak megállapodni a vállalat vezetőségével az új kollektív munkaszerződésről.

Illusztráció

Agerpres

A postai alkalmazottakat is tömörítő Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) elnöke, Dumitru Costin egy csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, jelenleg nincs érvényes kollektív munkaszerződés, amely a postai alkalmazottak kollektív jogait és kötelezettségeit rögzíti. Közlése szerint hetek óta folynak a tárgyalások a szerződésről a szakszervezet és a vállalat vezetősége között, de nem sikerül dűlőre jutni, az álláspontok nem közelednek. Február 29-e a végső határidő a kollektív munkaszerződés véglegesítésére, ha addig nem készül el a dokumentum, elkezdik az aláírásgyűjtést, és megteszik a törvényben előírt többi lépést az általános sztrájk kirobbantására. A BNS alelnöke, Mircea Burlacu becslései szerint április 1-től fogják beszüntetni a munkát a postai alkalmazottak, ha nem teljesülnek követeléseik. Addig más típusú tiltakozó akciókra készülnek.
Dumitru Costin beszélt arról is, hogy a Román Posta alkalmazottainak 60 százaléka minimálbért kap, "függetlenül attól, hogy milyen munkát végeznek a vállalatnál, milyen képzettséggel rendelkeznek, vagy milyen felelősséggel jár a munkájuk". 2019-től a vállalati bruttó átlagbér gyorsabb ütemben nőtt, mint az országos bruttó minimálbér, 2023-ban azonban megfordult ez a tendencia. "A vállalat vezetősége a minimálbérénél jóval kisebb mértékű fizetésemelést tervez, így 2024-ben a vállalati bruttó átlagbér mindössze 24 százalékkal fogja meghaladni az országos bruttó minimálbért" - magyarázta. A július 1-jétől esedékes minimálbér-emeléssel akár 80 százalékra nőhet a minimálbérért dolgozó alkalmazottak aránya - tette hozzá.
A BNS elnöke szerint a vállalat a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) közel álló politikai érdekcsoport irányítása alatt áll, ezért felkérte Nicolae Ciucă pártelnököt, hogy "haladéktalanul kezdje el a kártevőirtást a Román Posta menedzseri körében". Dumitru Costin ugyanakkor felszólította Bogdan-Gruia Ivan kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztert, hogy hozza nyilvánosságra a Román Postánál tavaly ősszel elrendelt ellenőrzés eredményeit. Felhívással fordult a korrupcióellenes ügyészség (DNA) új vezetőjéhez, Marius Voineához is, akitől azt kérte, hogy "ne engedjenek a nyomásnak" és vigyék végig a vállalatot érintő nyomozást, "ne tussolják el az ügyet".
A Román Posta országszerte mintegy 5500 fiókkal rendelkezik, amelyek hozzávetőlegesen 19 millió állampolgárt szolgálnak ki. A vállalat jelenleg a román állam tulajdonában van, amelyet a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium, valamint a Proprietatea Alap képvisel 93,52 százalékos, illetve 6,48 százalékos részesedéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában