Választás

2024.02.26. 17:26

A szenátus jogi bizottsága elfogadta az RMDSZ tervezetét az államelnök-választás előre hozásáról

Módosításokkal elfogadta hétfőn a szenátus jogi bizottsága az államelnök-választás előre hozását lehetővé tevő RMDSZ-es törvénytervezetet.

Illusztráció

Agerpres

Az eredeti jogszabályjavaslat szerint a választásokat legkésőbb 90 nappal az államfő mandátumának lejárta előtt kell megtartani. A jogi bizottságban ez Laura Moagher szociáldemokrata szenátor javaslatára úgy módosult, hogy a választásokat legkésőbb három hónappal az elnök mandátum lejárta előtt kell megtartani. A tervezet rögzíti, hogy az államelnök-választást vasárnapi napon tartják. A kormány legalább 75 nappal a szavazás dátuma előtt egy határozatban kitűzi a választások időpontját.
A bizottsági vitán Laura Moagher kifejtette: a tervezet nem sérti a Velencei Bizottságnak azt az ajánlását, miszerint kevesebb mint egy évvel a választások előtt kerülendő a választási törvények módosítása, mert ezek a módosítások 'nem tartoznak a választások kimenetelét meghatározó tényezők közé'. A politikus szerint nem sérül az alkotmánynak az az előírása sem, amely szerint az államfő mandátuma az újonnan megválasztott elnök beiktatásáig tart.
A jogi bizottság elnöke, Cristian Niculescu-Tâgârlaş nemzeti liberális párti szenátor a tervezet vitáján elmondta, hogy az államfő jogköre nem változik az új elnök megválasztása után. Hozzátette: a tervezet időt hagy majd az új elnöknek felkészülni arra, hogy átvegye a megbízatást a hivatalban lévő államfőtől.
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora nem szavazta meg a törvénytervezetet. Arra hivatkozott, hogy fölösleges volt módosítani az eredeti jogszabályjavaslaton, mert így a szöveg még pontatlanabbá vált.
Beterjesztői szerint a törvénytervezet célja megnövelni az államelnök megválasztásának napja és a beiktatása közötti időtartamot. Ez a hosszabb időszak szerintük lehetővé teszi az újonnan megválasztott államfő felkészülését a hivatalba lépésre. Az RMDSZ jogszabályjavaslata az államelnök-választásról szóló 2004/370-es törvényt módosítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában