Jelentés

2024.02.14. 16:25

A romániai vállalatok fizetnek a legtöbbet az energiáért az Európai Unióban

Illusztráció

Agerpres

A romániai és magyarországi vállalatok fizetnek a legtöbbet az energiáért az Európai Unióban, közel háromszor annyit, mint a finnországi cégek - írj az AFP az Európai Bizottság egységes piacról és a versenyképességről szóló, szerdán közzétett éves jelentésére hivatkozva.
A dokumentum szerint az energiaárak az EU-ban jelentősen emelkedtek az ukrajnai háború kezdetétől. Egy közepes méretű vállalat 2022-ben még átlagban 0,18 eurót fizetett kilowattóránként, 2023-ban ez az összeg 0,21 euróra emelkedett.
Az EU-ban a romániai középvállalkozások fizetik a legmagasabb villamosenergia-árat, 0,33 eurót kilowattóránként, őket követik a magyarországi cégek 0,30 eurós kilowattóránkénti árral. A finnországi és portugáliai vállalatok fizetik a legkevesebbet, 0,10 eurót kilowattóránként.
Az Európai Bizottság jelentése szerint az Egyesült Királyságban sokkal drámaibb emelkedést tapasztaltak, míg az Egyesült Államokban alacsony szinten maradtak az energiaárak az elmúlt két évben.
Ugyanakkor a megújuló energiaforrások részaránya az Európa Unióban 2022-re 23,02 százalékra emelkedett. Összehasonlításképpen: 2020-ban a megújuló energiaforrások aránya az EU-ban kétszer olyan magas volt, mint az Egyesült Államokban és Japánban - olvasható a jelentésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában