Bejelentés

2024.02.12. 14:13

A határrendészet vezetője szerint előkészítették a 22 repülőtéri és vízi határátkelőhelyet a schengeni csatlakozásra

Illusztráció

Agerpres

A román határrendészet előkészítette az ország 17 repülőtéri és öt vízi határátkelőjét a március 31-től esedékes részleges schengeni csatlakozásra - jelentette ki hétfőn az országos hattárendészeti felügyelőség vezetője az intézmény 2023-as tevékenységi mérlegét ismertető eseményen.
Cornel-Laurian Stoica elmondta, erőfeszítéseket tettek a belső határellenőrzés nélküli térséghez való csatlakozást szabályozó európai törvények előírásainak teljesítésére, nemcsak az alkalmazott eljárások és a humánerőforrás-képzés, hanem a korszerű technológia biztosításának tekintetében is.
A határrendészet vezetője beszélt arról is, hogy az ukrajnai háború miatt 2023-ban is nagy nyomás alatt voltak a román-ukrán határátkelők, amelyeket a közlekedés gördülékenységének biztosításáért teljes kapacitással működtettek. Külön sávot nyitottak az iratokkal nem rendelkezőknek és kialakítottak három új átkelőhelyet.
Cornel-Laurian Stoica elmondta, hogy tavaly csaknem 7,6 millió ukrán állampolgár lépte át az országhatárt (mintegy 20 százalékkal többen, mint 2022-ben), közülük 1,4 millióan kiskorúak voltak.
Ugyanakkor 4383 ukrán állampolgár illegálisan jutott be az országba, de utólag menedékjogért vagy menedékesként ideiglenes védelemért folyamodtak a román hatóságokhoz. Ez a szám 10 százalékkal kisebb a 2022-ben jegyzettnél - tette hozzá a határrendészet parancsnoka. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában