Tiltakozás

2024.02.28. 17:51

A Bukarestben harmadik napja tüntető taxisok éhségsztrájkba kezdenek

Forrás: hotnews.ro

Agerpres

Éhségsztrájkba kezdenek a Bukarestben harmadik napja tüntető taxisok, mert a kormány képviselői egy hónapot kértek a követeléseik elemzésére. Tiltakozásukat az internetes fuvarmegosztó cégek szerintük tisztességtelen konkurenciája váltotta ki.
A taxivállalatok munkáltatói szövetségének (ANPOTRT) elnöke, Remus Nedelcu szerdán az AGERPRES-nek elmondta, hogy már kilenc hónappal ezelőtt kérték a kormánytól a fuvarmegosztó cégek tevékenységét szabályozó 2019/49-es sürgősségi rendelet módosítását. Ennek ellenére, amikor a reggeli órákban személyesen megkereste a szállításügyi minisztérium illetékeseit, azt a választ kapta, hogy ők most hallanak először a taxisok követeléseiről, és egy hónap türelmet kértek a javasolt jogszabálymódosítások elemzésére.
Remus Nedelcu elmondta, hogy egy hónap múlva 'a javában zajló választási kampány miatt' már senki nem fog velük szóba állni, a kért törvénymódosítások elfogadására így nem látnak esélyt. Ezért a Bukarestben tüntető taxisok úgy döntöttek, hogy éhségsztrájkba kezdenek. 'Nem tudjuk ebben megakadályozni az embereket. Sokukat a sírás környékez, mert nem tudják törleszteni az autójuk részletét, nem tudják fizetni a lízingdíjat, szó szerint nincs pénzük felnevelni a gyerekeiket' - magyarázta a munkaadói szövetség elnöke.
Közlése szerint az Alkotmány téren és a kormánypalota előtt szerdán délelőtt mintegy 1200 taxis tüntetett, de tiltakozások vannak más városokban is.
Arra a kérdésre, hogy meddig tarthat a tiltakozásuk, Nedelcu elmondta: amíg a miniszterelnök személyesen nem közli velük, hogy a kormány záros határidőn belül elfogadja a kért törvénymódosításokat tartalmazó sürgősségi rendelet, addig a taxisok nem mondanak le az éhségsztrájkról.
Az ANPOTRT többek között azt kéri a kormánytól, hogy az internetes fuvarmegosztó vállalatok járművezetői a taxiszolgáltatások esetében alkalmazott kritériumok alapján juthassanak személyszállítói engedélyhez, és a hatóságok ne engedélyezzék a személyszállítást az autójukat bérlő vagy lízingelő sofőröknek. A taxisok kérik azt is, hogy a Versenytanács ajánlásainak megfelelőn a hatóságok tiltsák be a fuvarmegosztó vállalatok által alkalmazott 'dinamikus tarifarendszert'. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában