Tájékoztatás

2024.01.22. 13:28

Rendkívüli ülést tartott a szenátus, amelyen tájékoztattak a múlt héten elfogadott két sürgősségi kormányrendeletről

Agerpres

Rendkívüli ülést tartott hétfőn a szenátus, amelyen tájékoztatták a parlament felsőházának tagjait a kormány által január 17-én - tehát a parlamenti szünet idején - elfogadott két sürgősségi rendeletről.
A szenátus rendkívüli ülését pénteken hívta össze Nicolae Ciucă házelnök.
A hétfői rendkívüli ülésen ismertették a 2024/1-es és 2024/2-es sürgősségi rendeletet. Ezt követően elkezdődhet a két jogszabály szakbizottsági vitája az első házként megkeresett szenátusban.
A 2024/1-es sürgősségi rendelet többek között előírja, hogy a B kategóriás jogosítvánnyal legtöbb 40 km/h-es sebességgel traktorok is vezethetők a közutakon. A 2024/2-es sürgősségi rendelet a gázolaj és a kerozin közös adóügyi jelölőanyagának létrehozásáról szóló uniós végrehajtási határozatot ülteti át a román jogba.
Az alkotmány szerint egy sürgősségi rendelet csak akkor lép hatályba, ha sürgősségi eljárással vitára bocsátják a parlament illetékes kamarájában (jelen esetben a szenátusban), és megjelenik a Hivatalos Közlönyben. Parlamenti szünet idején a képviselőház vagy a szenátus ülését a jogszabály iktatásától számított öt napon belül össze kell összehívni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában